Увага! Кабмін змінив порядок видачі та обміну посвідчень водія

Перелік змін

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Видані громадянам України за кордоном посвідчення водія іноземної держави, які відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, підлягають обміну на національні посвідчення водія без складання теоретичного і практичного іспитів за умови, що зазначені громадяни України постійно проживають на території України.

Як повідомляє «Судово-юридична газета», постановою №1019 від 10 вересня Кабмін вніс зміни до порядків, які регулюють питання державної реєстрації транспортних засобів і допуску громадян до керування транспортними засобами.

Зокрема у Положенні про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженому постановою КМУ від 8 травня 1993 р. № 340 внесено наступні зміни.

Особа має лише одне посвідчення водія, що підтверджує її право на керування транспортними засобами діючих категорій, зазначених у ньому (додано нову норму).

Водіям транспортних засобів категорій В, С1, С, D1 і D дозволяється керувати такими засобами також з причепом, дозволена максимальна маса якого НЕ перевищує 750 кілограмів. При цьому водіям транспортних засобів категорії В дозволяється керувати такими засобами з причепом, дозволена максимальна маса якого НЕ перевищує 750 кілограмів, але не перевищує маси автомобіля без навантаження, і загальна дозволена максимальна маса такого транспортного засобу і причепа не перевищує 3500 кілограмів.

До керування транспортними засобами категорій В, С1, С, D1 і D з причепами, повна маса яких становить більш як 750 кілограмів і загальна дозволена максимальна маса такого транспортного засобу і причепа перевищує 3500 кілограмів, а також зчепленими автобусами допускаються водії, які мають право на керування транспортними засобами категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE (зміни у п. 5).

Теоретичний, практичний іспити приймаються уповноваженими працівниками територіальних сервісних центрів МВС, на яких згідно з посадовими обов’язками покладено функції з прийняття іспитів для отримання права керування транспортними засобами.

У разі видачі посвідчення водія з отриманням права на керування транспортними засобами іншої категорії раніше видане посвідчення водія підлягає обміну. Виключено положення про те, що в новому посвідченні для підтвердження стажу керування в графі «Особливі відмітки» зазначаються відомості про посвідчення водія, що обмінюється (п. 24).

У разі зміни персональних даних (прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), стать) власник посвідчення водія зобов’язаний здійснити його обмін не пізніше десяти днів з дня отримання нового документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України чи спеціальний статус особи (п. 25-2).

Особи, які тимчасово перебувають на території України, під час керування транспортними засобами можуть мати національне (до змін — українське) посвідчення водія, видане в установленому цим Положенням порядку.

Посвідчення водія іноземної держави, що належить особі, яка переїжджає на постійне місце проживання в Україну, дійсне на території України протягом 60 днів з дати видачі органами та підрозділами ДМС документів на постійне проживання в Україні і після цього підлягає обміну. Обмін таких посвідчень проводиться після проходження особою медичного огляду та складення теоретичного і практичного іспитів (за винятком випадків, визначених пунктом 32 цього Положення).

У разі наявності в посвідченні водія іноземної держави двох або більше категорій на право керування транспортними засобами теоретичний та практичний іспити складаються за вищою категорією із зазначених у такому посвідченні водія (зміни до п. 30).

Також змінився пункт 32 Положення. До змін він виглядав так:

«Видані громадянам України за кордоном міжнародні посвідчення та посвідчення водія іноземної держави, які відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, підлягають обміну на національні посвідчення згідно з пунктом 25 цього Положення за умови, що зазначені громадяни України постійно проживають на території України».

Новою постановою визначено наступне: «Видані громадянам України за кордоном посвідчення водія іноземної держави, які відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, підлягають обміну на національні посвідчення водія без складання теоретичного і практичного іспитів за умови, що зазначені громадяни України постійно проживають на території України.

У такому випадку в національному посвідченні водія зазначається право на керування транспортними засобами тих категорій, які зазначені в посвідченні водія іноземної держави, яке підлягає обміну».

Положення також доповнили пунктами 32-1 і 32-2 такого змісту:

Обмін посвідчення водія іноземної держави на національне посвідчення водія не проводиться в разі:

  • закінчення строку дії такого посвідчення водія;
  • наявності відомостей про позбавлення власника такого посвідчення водія права на керування транспортним засобом;
  • наявності відомостей про тимчасове обмеження власника такого посвідчення водія права на керування транспортним засобом.

Обмін посвідчення водія іноземної держави, з якою укладено міжнародний договір про взаємне визнання та обмін посвідчень водія, здійснюється відповідно до умов, визначених міжнародним договором.

У Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 487, встановлено, що до складення іспитів у територіальному сервісному центрі МВС допускаються слухачі, що успішно склали іспити в закладі або його філії чи іншому відокремленому підрозділі (заліки виключені з норми).

Також у Порядку замість Мінсоцполітики уповноваженим органом, який буде визначати кваліфікаційні вимоги для спеціалістів з теоретичної підготовки визначено Мінекономіки.

Як повідомлялося, у ЄС дозволили користуватися українським водійським посвідченням.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий