Увага! «Львівводоканал» з грудня по-новому проводить нарахування показників

Якщо у будинку є мешканці без лічильника, то різниця впаде на них

Фото ілюстративне з відкритих джерел

«Львівводоканал» застосовує нову методику нарахувань для споживачів.

Як повідомляє «Львівводоканал», цього місяця деякі споживачі могли у своїх платіжках побачити певну невідповідність тих показів, які вони подали, та тих, що зафіксовані на платіжці. Хочемо роз’яснити в чому річ. Так відбулось тому, що з грудня цього року «Львівводоканал» застосовує нову методику нарахувань показників.

Для чого необхідна ця нова методика?

Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» передбачає, що власники квартир повинні заплатити за увесь обсяг води, який надійшов до їхнього будинку, адже саме вони її використовують. В ідеалі показники загальнобудинкового лічильника мають дорівнювати сумі усіх лічильників, які встановлено у будинку. Але так не є. Адже для коректного нарахування об’єму спожитої води нам необхідно отримати показники лічильників від усіх споживачів в один період, а в ідеалі – в один день. На жаль, технічно прийняти усі показники в один день немає можливості, та й споживачі не зможуть робити це одночасно. Саме тому Міністерство розвитку громад та територій України затвердило методику, яка має допомогти водоканалам здійснювати коректні нарахування.

В чому полягає нова методика нарахувань?

Відповідно до цієї методики, для розподілу беруться показання будинкових лічильників та квартирних лічильників споживачів станом на останній робочий день місяця. А якщо споживач подав показники не на кінцеву дату розрахункового періоду, то ми скоригуємо його показник. Як ми це зробимо? - Визначаємо середньодобове споживання води за минулий місяць і додаємо ту кількість діб, якої вам бракує до кінцевої дати розрахункового періоду.

Чи означає це, що споживач платитиме за більший обсяг спожитої води?

Ні, ви заплатите лише за ту воду, яку ви фактично використали. Показник, який ми скоригували станом на грудень місяць, буде початковим для нарахувань на січень. Відповідно, якщо ви спожили води менше, аніж вам нарахували, то наступного місяця нарахування будуть меншими.

Чи означає це, що вам необхідно змінювати дату подання показників лічильника?

Ні, ви можете подавати показники як і раніше - з 10 числа до останнього робочого дня місяця.

Скриншот ФБ/Львівводоканал

Як повідомлялося, тарифи на світло можуть збільшитися вдвічі.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий