Уже не золоті: співробітник НААН спрогнозував, скільки найближчим часом коштуватимуть яйця

Ціни на популярний продукт суттєво знизяться

Фото ілюстративне

Минулого року, вартість яєць била всі рекорди. Так  за десяток курячих яєць подекуди можна було віддати 80-90 гривень, а подекуди навіть більше. Однак зараз ситуація на ринку змінюється. Скільки українці платитимуть за популярний продукт влітку 2023 р у матеріалі 24 каналу

У жовтні 2022 року яйця в Україні рекордно зросли у ціні. За невеликий проміжок часу вони подорожчали в половину вартості - 50%.

Наприклад, перед минулим Великоднем українці за десяток яєць платили 36 гривень, а вже цього року – на рівні 71–74 гривень. Цікаво, що після свят вартість почала падати.

Чи зміняться ціни

Максим Гопка, аналітик УКАБ, розповів, що ціни на яйця мають тенденцію до зниження вже з початку травня, як і прогнозувалося раніше. Відтак після Великодня ціни в супермаркетах знизились на 9–12% і варіюються в межах 60,53–70 гривень за десяток.

«Поголів’я курей-несучок поступово відновлюється і з потеплінням та збільшенням світлого дня витрати на електроенергію знижуються, що також вплине на собівартість продукту. До середини літа ціна може ще просісти на 15%», - у розповів він коментарі 24 Каналу .

Експерт додає, що важливими факторами подальшого скорочення цін буде:

  • нарощення поголів’я,
  • збільшення пропозиції яєць від приватних господарств,
  • тепла погода,
  • стабільність цін на корми.

Якою буде ціна яєць цього літа

Олег Катеринич, експерт з птахівництва та співробітник НААН, прогнозує, що влітку за одне яйце доведеться платити десь 2,5–3 гривні.

«Традиційно влітку вартість яєць знижується на 30–50% порівняно з початком весни. Хоча тиждень тому відпускна ціна з птахофабрик вже коливалася десь близько 3 гривень. Зараз вона трішки збільшилася, але це та мінімальна позначка, яка на цей час більш-менш оптимальна для виробника. Яєць на ринку достатньо.», - каже Олег Катеринич

Олег Катеринич пояснив, що на вартість яєць впливає декілька факторів:

  • Зернові корми - ціна на них не зросла значно. У порівнянні з позаминулим роком вартість на 30–40% зменшилася. Та й більшість кормів – вітчизняного виробництва, не імпорт.
  • Енергетика - ситуація з електроенергією в Україні стабілізувалася й негативного впливу не має. Хоч прогнозують, що влітку можливі знову відключення електроенергії через ремонт.
  • Кількість працюючих птахофабрик; декілька великих птахофабрик не працюють через війну, але курей яєчного напрямку продуктивності в Україні достатньо з урахуванням того, що чимало споживачів виїхало з країни.

«Держкомстат поки не наводив статистику щодо загального зменшення яєць за минулий рік. Але можна казати, що внутрішній ринок заповнений», – додає експерт.

Читайте також: яйця «XL»: в Україні планують зміни до продажу та класифікації продукту

Потішив він й тим, що понад 3 гривні за штуку яйця не будуть коштувати влітку точно. Але таке можливе восени. Тоді потрібно звернути увагу на тенденцію збору зернових.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена