У центрі Львова зрізали 150-річні клени Рьорінга

Більшість з дерев посаджена наприкінці XIX століття за планом Арнольда Рьорінга.

Фото: Олександра Сладкова, Фейсбук

На проспекті Свободи у центрі Львова комунальники зрізали два неповні ряди кленів, більшість з яких посаджена наприкінці XIX століття за планом Арнольда Рьорінга. Про це повідомила начальниця управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради Олександра Сладкова.

«Посаджені більшість з них за планом Арнольда Рьорінга наприкінці 19 ст., тоді коли розбили сквер на місці русла щойно пущеної під землю Полтви. На ділянці від площі перед Оперою і пам’ятником Шевченку збереглися 4 ряди дерев (класичний бульвар). Посередині два ряди гіркокаштанів, по сторонах біля проїзної частини проспекту — клен гостролистий. Отож, за останні 5 років ми спостерігаємо різке падіння їх життєвих сил. Щороку обрізували сухі гілки над лініями тролейбуса. Але нищівний удар таки завдав цьогорічний буревій. Кленам дуже сильно поламало гілки, і баланс і естетичний вигляд дерева тримати перестали. Тож у жовтні стало очевидно, що своє клени вже віджили. Проте є молодший від них клен посередині газону, і він прекрасний і в розквіті сил. На жаль, вік має значення», — йдеться у дописі. 
 
Олександра Сладкова повідомила, що вже прийнято рішення про заміну дерев.
 
«Коли приймали рішення на що замінювати, одразу відкинули варіант заміни на новий клен гостролистий. По-перше якісного посадкового матеріалу повнорозмірного класичного гостролистого клена немає, тільки декоративні форми. По-друге буревій нас навчив, що 70 % гілок, що лежали в парках після, були саме з кленів. Ну, омела ще їх дуже «любить». Шукали щось близьке за розміром і формою, місцеве та таке, що Рьорінг використовував в своїх посадках. Вибір впав на клен-явір аутропурпуреум, два екземпляри якого ми посадили на проспекті кількома роками раніше. Дуже добре почувається, гарно доповнює платани малюнком кори, має темно-зелене листя якщо дивитись зверху, і дуже цікаве бурячкове якщо дивитись на листову пластину знизу», — додала чиновниця.
 
Начальниця не повідомила куди та для яких потреб передадуть дерев’яну сировину зрізаних кленів.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також