В «Енергоатомі» розповіли, чи є на Запорізькій АЕС сировина для ядерної зброї

У сховищі зберігається тільки відпрацьоване ядерне паливо

Фото:інформативне

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» спростувала заяву генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Маріано Гроссі про наявність ядерної зброї на Запорізькій АЕС.

«Журналіст «Wall Street Journal» Лоуренс Норман написав у своєму «Twitter», що, мовляв, за даними гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, на захопленій росією Запорізькій АЕС зберігається 30,000 кг плутонію та 40,000 кг збагаченого урану. Й у зв’язку із цим МАГАТЕ хоче бути впевненим, що запаси не зникли, адже збагачений уран і плутоній потенційно можуть бути використані як сировина для ядерної зброї», — розповіли у «Енергоатомі».

Про це «Енергоатом» проінформував у «Telegram».

«На Запорізькій атомній електростанції ні уран, ні плутоній, які можна було б використовувати у військових цілях, не зберігалися і не зберігаються. А зберігаються тепловиділяючі збірки, але це зовсім інша історія, і вона має назву — ядерне паливо. Яке, звичайно ж, є на всіх АЕС світу», — повідомили у відомстві.

Прес-служба також зазначила, що на ЗАЕС e спеціальному сухому сховищі зберігається відпрацьоване ядерне паливо, яке теж жодним чином не стосується «озвученої нісенітниці».

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також