В ГУР відреагували на заяву рф, щодо передачі Україні тіл загиблих під час падіння Іл-76

Що відомо

Фото з російських ЗМІ

Уповноважена з прав людини російської федерації Тетяна Москалькова заявила, що росія готова передати українській стороні тіла військовополонених, які нібито загинули під час падіння Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня.

Про це пише УП з посиланням на російське пропагандистське видання РИА Новости, The Moscow Times, та коментар представника ГУР Андрія Юсова

«Для цього все необхідне з точки зору процедури є.... Тіла можуть бути передані згідно з процедурами, які існують», - каже російський омбудсмен.

Вона додала, що перебуває в контакті з представниками України у справі про падіння літака і що «українська сторона цікавилася можливістю передачі тіл».

Тетяна Москалькова уточнила, що це питання вона обговорює з уповноваженим Верховної ради України Дмитром Лубінцем, якому до цього вона нібито «дала всі відповіді на запитання про інцидент».

«Щодо тіл − я одразу ж повідомила, що в нас є підтвердження і всі ДНК, які, за висновком експертизи, дають змогу зробити ідентифікацію особи», − заявила Москалькова.

Представник ГУР Андрій Юсов повідомив в коментарі виданню, що Україна неодноразово зверталась до держави-агресора з приводу передачі тіл начебто загиблих на борту Іл-76 українських військовополонених.

«Робота в цьому напрямку триває. Як і розслідування щодо обставин того, що насправді відбулося з бортом Іл-76 і хто насправді там знаходився. Контакт із цього приводу є. Коли можна буде говорити про результати, ми повідомимо», − заявив Юсов.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець також відреагував на ситуацію.

«Вчергове російська сторона починає спекулювати на темі падіння ІЛ-76. Але й досі на мою вимогу Росія не передала офіційних списків, не підтвердила факт, не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії. Наголошую, що позиція України незмінна: ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження)», - написав Дмитро Лубінець у Telegram.

Читайте також: росія ігнорує запити України щодо передачі тіл полонених, які нібито загинули в Іл-76

За будь-якої можливості омбудсмен обіцяє порушити питання повернення усіх українських цивільних, дітей та військовополонених з РФ та ТОТ, а також репатріації тіл загиблих героїв України.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена