В ISW назвали мету збройного повстання пригожина

Хоче усунути керівницвто МО

Євгеній Пригожин розпочав збройне повстання 23 червня, щоб змусити змінити керівництво в Міністерстві оборони РФ, що навряд чи вдасться. Про це пише ISW.

Пригожин заявив, що Рада командування «Вагнера» прийняла рішення зупинити «зло, яке принесло військове керівництво», яке нехтує і руйнує життя десятків тисяч російських солдатів. Пригожин закликав росіян не чинити опору, зберігати спокій, залишатися вдома і попередив, що «Вагнер» «розбереться» з тими, хто знищував російських солдатів, перш ніж повернутися на передову в Україні після відновлення справедливості для всіх. Пригожин також звинуватив міністра оборони Росії Сергія Шойгу в тому, що він особисто планував операцію зі знищення Вагнера, і заявив, що до дій готові 25 тисяч військовослужбовців Вагнера. 

Опісля, російські сили внутрішньої безпеки активізуються у відповідь на заяви Пригожина та можливі кроки Вагнера, насамперед у Москві та Ростові, і Кремль, виступає проти дій Пригожина.

У Москві посилено заходи безпеки, про ситуацію попереджено Росгвардію і спецпризначенці швидкого реагування. Російські військові та правоохоронці встановили військові пости та блокпости біля штабу Південного військового округу у Ростові-на-Дону, співробітники Федеральної служби безпеки Росії та СОБР встановили блокпости вздовж траси Москва — Воронеж — Ростов.

Раніше Пригожин звинуватив Міноборони Росії та неназваних олігархів в обмані Путіна та російської громадськості з метою початку російського вторгнення в Україну у 2022 році. Пригожин заявив, що Міноборони Росії навмисно ввело в оману російську громадськість і Путіна про майбутній український наступ за підтримки НАТО в 2022 році і про посилення української агресії перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Пригожин стверджував, що ситуація на сході України 24 лютого 2022 року нічим не відрізнялася від попередніх восьми років бойових дій.

Пригожин припустив, що президент України Володимир Зеленський був готовий вести переговори з Кремлем, але російське керівництво відмовилося відмовитися від своїх максималістських позицій. Він звинуватив російське військове керівництво в тому, що воно розпочало повномасштабне вторгнення з метою самореклами, і стверджував, що Шойгу виступав за вторгнення для отримання вищих чинів і державних нагород. 

Пригожин, швидше за все, має намір справді провести збройне повстання проти російського Міноборони, а не сподіватися на підтримку Кремля, щоб змусити змінити керівництво Міноборони.  

Ймовірно, Пригожин сильно прорахувався і закликав до збройного повстання,  вважаючи, що він матиме підтримку Путіна, враховуючи минулі слабкі відносини Путіна з Міноборони та Шойгу. Однак цей непередбачений випадок є надзвичайно малоймовірним, враховуючи, що Путін останнім часом більш твердо приєднався до Міноборони, а реакція Кремля на позицію Пригожина досі свідчить про здивування та відсутність згоди з Пригожиним. 

Пригожин хоче Вагнера виступили проти керівництва Міноборони та силоміць усунули від влади.

Читайте також: вагнерівці захопили владу в ростові та рушили на москву

Збройний напад Вагнера на російське військове керівництво в Ростові-на-Дону мав би значний вплив на військові зусилля Росії в Україні. У Ростові-на-Дону розміщується як штаб ОВС, 58-а загальновійськова армія якого зараз веде рішучу оборону проти українських контрнаступів на півдні України, так і командний пункт російського Об’єднаного угруповання військ в Україні в цілому.  Отже, Ростов-на-Дону є критично важливою мембраною командування та управління російською армією, і будь-які загрози присутності МО, ймовірно, вплинуть на деякі важливі аспекти військових зусиль.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт