В ISW розкрили плани путіна про референдуми

Росія сподівається на самомобілізацію

Призначені росією окупаційні чиновники Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей 20 вересня оголосили про проведення «референдуму» щодо приєднання до росії, голосування за яке відбудеться 23–27 вересня. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Кремль використає сфальсифіковані результати цих фіктивних референдумів, щоб незаконно анексувати всі окуповані росією частини України та, ймовірно, також оголосить неокуповані частини Донецької, Херсонської та Запорізької областей частиною росії.

Анексійні плани Кремля націлені насамперед на внутрішню аудиторію. Путін, ймовірно, сподівається покращити можливості формування російських військ, закликаючи росіян добровільно піти на війну, щоб «захистити» нещодавно заявлені території росії. Путін і його радники, очевидно, зрозуміли, що нинішніх російських сил недостатньо, щоб завоювати Україну, і що зусилля зі швидкого створення великих сил шляхом добровільної мобілізації досягають кульмінації, не відповідаючи потребам російської армії. 

Путін може вірити, що він може звернутися до російського етнонаціоналізму та захисту нібито «російський народ» і претендувати на російську землю, щоб створити додаткові сили добровольців. Він може спробувати покладатися на посилену риторику частково через те, що Кремль не може дозволити собі службові стимули, як-от премії та пільги при працевлаштуванні, які він уже обіцяв російським новобранцям. Але путін також додає нові та суворіші покарання, намагаючись стримати ризик розпаду російських військових підрозділів, які воюють в Україні та ухиляються від призову в росії. 20 вересня Кремль пришвидшив ухвалення нового закону через Державну Думу в обхід звичайних парламентських процедур. Цей закон кодифікує різко посилені покарання за дезертирство, відмову від призову та непокору. Він також передбачає кримінальну відповідальність за добровільну здачу в полон та робить здачу злочином, який карається десятьма роками в’язниці. 

ISW не знайшло жодних доказів того, що Кремль має намір найближчим часом змінити свою практику призову. Новий кремлівський закон стосується посилення кремлівського примусового волонтерства, або того, що лідер Чечні Рамзан Кадиров назвав «самомобілізацією». 

Кремль вживає заходів для прямого збільшення формування збройних сил шляхом продовження добровільної самомобілізації та розширення своїх законних повноважень для розгортання російських призовників, які вже є у збройних силах, воювати в Україні.

Нагадаємо, російський диктатор, ймовірно, готується до загальної і вже не прихованої мобілізації.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт