У МВС повідомили перші результати службового розслідування розстрілу нацгвардійців у Дніпрі

Комісія виявила «дідівщину»

Артемій Рябчук розстріляв товаришів зі служби / Скріншот/УНІАН

Сьогодні, 9 лютого, перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін поінформував про роботу спеціальної слідчої комісії МВС, яка розслідує трагедію зі службовцями Нацгвардії у Дніпрі та встановлює обставини і причини надзвичайної події. Про це повідомляє МВС.

Перший заступник очільника МВС розповів, що представники спеціальної слідчої комісії провели анкетування особового складу частини № 3021 Національної гвардії України. 

«Вже до початку ґрунтовного аналізу анкет, яке от-от розпочнеться, можу сказати, що комісією виявлено факти позастатутних відносин. Отримані матеріали будуть скеровані ближчими днями до ДБР», сказав він.

Євгеній Єнін наголосив, що виявлені факти позастатутних відносин не свідчать про мотиви розстрілу. 

«Мотиви досі невідомі нам, їх з’ясовуватиме Державне бюро розслідувань у рамках досудового розслідування. Завдання службового розслідування, що проводить Міністерство внутрішніх справ з’ясування морально-психологічного клімату в колективі, перевірка процесів добору та підготовки кадрів, дотримання порядку проходження військової служби тощо. Ми крок за кроком встановлюємо обставини, пов’язані з відхиленням від правил та маємо вжити заходів для унеможливлення повторення подібних надзвичайних ситуацій», повідомив перший заступник міністра.

Також комісія виявила порушення порядку та організації несення служби, що і призвело до трагедії. Порушено порядок доступу до кімнати зберігання зброї. Зафіксовано відсутність належного контролю за замиканням ставниці для зброї. Також викликає питання щодо якості проведення інструктажу перед заступанням в наряд, а також нехтування медичним забезпеченням військовослужбовців. Зокрема, виявлено, що низка медикаментів в аптечці була відсутня. 

 «Є і хороші новини госпіталізовані військовослужбовці одужують. Частину з них вже виписано з реанімації», розповів перший заступник міністра внутрішніх справ.

Кривава бійня у Дніпрі: що відомо про трагедію

Вранці 27 січня, у Дніпрі, на території «Південмашу», 20-річний нацгвардієць Артемій Рябчук відкрив вогонь з автоматичної зброї по караулу військовослужбовців НГУ. В результаті загинули 5 осіб, у тому числі жінка працівниця заводу, ще 5 отримали поранення. Зловмисник зі зброєю та набоями зник. У той же день він був затриманий правоохоронцями. Рябчуку повідомили про підозру за ст. 115 (умисне вбивство), ст. 408 (дезертирство), ст. 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцям зброї та бойових припасів) КК.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також