В Офісі генпрокурора встановили компанію, яка виробляє дрони-камікадзе для рф

Фото ілюстративне

Ударні БПЛА, якими ворог обстрілює Україну з вересня 2022-го, виробляє іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company, повідомили в Офісі Генпрокурора з посиланням на експертизи у відповідь на запит Суспільного.

Експерти також ідентифікували, що безпілотники з російським маркуванням “Герань” – це іранські Shahed-131\136.

“Отримано висновки експертних досліджень, згідно з якими БПЛА з маркуванням «Герань-2» ідентифіковано як БПЛА камікадзе типу «Shahed-136». Інший вилучений зразок під назвою «Герань-1» ідентифіковано як ударний БПЛА камікадзе «Shahed-131». Розробником та виробником вказаних БПЛА є компанія Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) Ісламської Республіки Іран.” — йдеться в листі-відповіді.

В листі немає висновків щодо ударних безпілотників інших типів, ймовірно, “Mohajer-6”, “Італмас” та інших.

“Після проведення експертиз можна буде отримати відомості про застосування нових типів безпілотників, у тому числі «Італмас», чи інших. Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває”, – вказано у листі.

Це перші дані правоохоронних органів, що можуть свідчити про причетність Ірану до виробництва БпЛА. Ще у січні цього року в департаменті протидії злочинів в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Суспільному повідомляли, що не можуть визначити країну-походження безпілотників, шляхи постачання, місце виготовлення та інші подробиці, однак це намагатимуться встановити.

На запитання Суспільного щодо закордонних компонентів, які виявляють в дронах, прокуратура зазначила, що надіслала запити до 9 країн аби вставити шляхи постачання комплектуючих деталей. Перелік країн не уточнюється.

“До 9 країн світу направлено запити про міжнародну правову допомогу з метою встановлення шляхів постачання комплектуючих деталей БПЛА подвійного призначення до Ісламської республіки Іран та російської федерації”.

Раніше фахівці Головного управління розвідки та КНДІСЕ показали Суспільному, що виявили в ударних безпілотниках елементи, зокрема з Японії, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Росії, Канади, Ірану та США.

Санкції, “Мотор Січ” та Антонов – що відомо про іранську авіакомпанію?

Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) – це іранська державна авіабудівна компанія, яка входить до складу Організації авіапромисловості Ірану та підпорядковується Міністерству оборони країни. Вона виготовляє або обслуговує військові та пасажирські гелікоптери, літаки та безпілотники.

На початку 2000-х “Антонов” спільно з HESA почали виробництво вантажно-пасажирських літаків Ан-140 в Ірані. Українська компанія продала ліцензію на виробництво літака, який назвали “IrAn-140” і виробляли до 2015-го року. За даними порталу The Mylitary Balance, нині два літаки експлуатує іранська поліція та щонайменше 6 літаків в Повітряних силах. У травні 2022-го Iran Aircraft Manufacturing Company показала літак “Simorgh”, створений на базі “IrAn-140”.

Через атаки по українській території ударними БпЛА проти іранської Iran Aircraft Manufacturing Company (HESA) запровадили санкції у США, ЄС, Україні та Швейцарії.

Після введення західних санкцій, за даними журналістів-розслідувачів програми “Схеми”, з іранською компанією продовжила співпрацювало українське держпідприємство “Мотор Січ”.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також