В Офісі генпрокурора поділилися шокуючими подробицями ракетного удару по Чернігову

Сила вибуху була спрямована не на драмтеатр, а на людей, які перебували навколо нього

В Офісі генпрокурора поділилися новини подробиці вчорашнього ракетного удару рф по мирним людям в Чернігові. За висновками прокуратури, російська ракета, запущена по Чернігову, була налаштована на максимальне ураження на відкритій місцевості. Про це сказав керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов в ефірі телемарафону, говорячи про перебіг розслідування ракетного удару по центру Чернігова, який росія здійснила 19 серпня.

Представник прокуратури зауважив, що розслідування здійснюється за двома магістральними напрямами.

«Перший - це встановлення тих осіб, які, приймали рішення про нанесення удару, і безпосередньо завдавали цей удар. Це магістральний, основний напрямок. І, безумовно, ми вивчаємо всі обставини, усі умови, які пов'язані з організацією виставки, яка відбувалася», - сказав Бєлоусов.

Він підкреслив, що основна сила вибуху була спрямована не на драмтеатр, а на людей, які перебували навколо нього.

За словами Бєлоусова, росіяни використали ракету «Іскандер-М», у якої є кілька налаштувань. Так, зазначив він, якби ціллю ворога була саме виставка, то налаштування ракети робиться таким чином, що вибух відбувається після дотику до цілі або після проникнення в ціль. І ці налаштування встановлюються на ракеті заздалегідь.

«Тут було використане інше налаштування. Ракета була налаштована таким чином, що вона підірвалася в повітрі. Такий вид налаштувань робиться для того, щоб збільшити максимальне ураження живої сили на відкритій місцевості. І росіяни не могли не знати про це. Цей вид налаштування встановлюється свідомо», - наголосив представник прокуратури.

Він додав, що росіяни також не могли не знати, що вони нанесуть удар по обласному центр.

«Вони знали, що це вихідний день, вони знали, що багато людей буде на площі. Вони знали, що це взагалі релігійне свято… Тобто є припущення стверджувати, що основна ціль росіян було саме завдання максимальної шкоди цивільному населенню, яке перебувало в місті», - сказав Бєлоусов.

Про те, чи розглядається можливість наведення удару на драмтеатр якимось ворожим поплічником на місці, Бєлоусов сказав: «Такі версії відпрацьовуються наразі. На жаль, ворог має доволі розгалужену мережу на нашій території».

Додамо, що вдень 19 серпня рф завдала ракетного удару по центру Чернігова, де в цей час перебувало багато людей.

Читайте також: США відреагували на ракетний удар по Чернігову

Влучання сталося в будівлю драмтеатру, де проходив масовий захід. Унаслідок удару загинуло семеро людей, серед яких 6-річна дівчинка.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена