В Офісі президента розкрили деталі обміну азовців на Медведчука (ФОТО)

Українських героїв обміняли на кума путіна

У середу, 21 вересня, Україна повернула з російського полону захисників Маріуполя. Звільнення українських військовополонених прокоментував голова Офісу президента Андрій Єрмак у «Facebook».

Звільнено з російського полону легендарних командирів «Азову» — Дениса Прокопенка «Редіса», Святослава Паламара «Калину», а також легендарного Сергія Волинського «Волину».

«Відбувся великий обмін полоненими. Він пройшов у декілька етапів і у дуже різних локаціях. З російського полону ми повернули 215 людей.

Це військові, прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, ТРошники, митники, цивільні…

Серед них — офіцери, командири, Герої України, захисники «Азовсталі» і вагітні жінки-військові. Ті, кого росіяни хотіли позбавити життя, кого називали «нацистами» — наші сильні люди, яких не зламали бої та полон. Денис Прокопенко «Редіс», Сергій Волинський «Волина», Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко — командири з «Азовсталі» — вони вже перебувають у безпеці. Це результат особистих домовленостей президента Зеленського з президентом Ердоганом.  Росіяни хотіли нас шантажувати їхніми життями, але ми не дамо їм можливості робити це ні з ким. Також серед звільнених — 10 іноземців, які воювали за Україну, і яким погрожували смертю. Вони вже знаходяться в місті Ер-Ріяд», — повідомив Андрій Єрмак.

Героїв обміняли на Віктора Медведчука.

«Ми обміняли 200 наших героїв на Медведчука, який вже дав усі можливі покази слідству. А 5 героїв-командирів «Азовсталі» — на 55 російських полонених, які не мають для нас жодного інтересу. Це був складний процес. Маємо 215 звільнених — це вагомий результат, який став наслідком правильної тактики з використанням позиції сили, включно з результатами фронтової роботи ЗСУ», — додав Андрій Єрмак.

Крім того, голова Служби безпеки України Василь Малюк розповів про деталі обміну Віктора Медведчука на українських військових. За його словами, із 215 полонених, які врятувалися з російського полону, безпосередньо 200 захисників обміняли на українського політика, звинуваченого у державній зраді. Про це повідомили у пресслужбі СБУ в «Telegram».

Малюк заявив, що Віктор Медведчук є задокументованим державним зрадником. Його вина повністю задокументована Службою безпеки.

«Крім того, під час роботи у справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та отримали велику кількість важливої інформації, яка використовується у контррозвідувальних заходах», — сказав Малюк.

Також голова СБУ заявив, що обмін Медведчука не заважає розгляду справ у суді. Він додав, що проведення обміну стало можливим завдяки змінам до чинного законодавства, які врегулювали відповідні правові механізми.

Із п’ятьма звільненими командирами «Азовсталі», які наразі залишаються у Туреччині, організували пряме включення з Анкари. Вони поспілкувалися з президентом Володимиром Зеленським і запевнили, що перебувають в задовільному стані, подякували за визволення та всім українцям за незламність.

Повний список звільнених з полону оборонців України під час обміну 21 вересня 2022 року можна переглянути тут.

Серед звільнених — військовослужбовці НГУ, ВМС України, ЗСУ, ДПСУ, ТрО, НПУ, СБУ, Держмитслужби та ДССТ, а також двоє цивільних.

124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 — до рядового й сержантського складу.

Цей обмін є найбільшим з 24 лютого. На звільнених захисників та захисниць чекає процес реабілітації, адаптації, відновлення та лікування.

Нагадаємо, Україна у середу, 21 вересня, повернула з російського полону кілька захисників Маріуполя.

Раніше повідомлялося, що справу про держзраду Медведчука передали до суду.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена