В ООН підтвердили, що росія припиняє участь у зерновій угоді

ООН у Стамбулі отримав письмове повідомлення від росії

Представник Організації Об’єднаних Націй підтвердив CNN, що офіс ООН у Стамбулі,  отримав письмове повідомлення від Росії про припинення участі в українській зерновій угоді, яка офіційно називається Чорноморська зернова ініціатива.

Угода дозволила безпечно пройти експорт зерна з півдня України на світовий ринок після того, як російські війська забарикадували порти в регіоні та загострили широкомасштабну продовольчу кризу.

«Генеральний секретар не припинить своїх зусиль щодо сприяння безперешкодному доступу до глобальних ринків продовольчих товарів і добрив як з України, так і з Російської Федерації для збереження глобальної продовольчої безпеки», – сказав представник ООН.

Російський уряд у понеділок заявив, що допускає закінчення терміну дії угоди щодо експорту українського зерна, заявивши, що «її було припинено». Угода, укладена за посередництва Туреччини та ООН у липні 2022 року, офіційно мала закінчитися опівночі за місцевим часом у Стамбулі, Києві та Москві. Угода дозволила Україні експортувати зерно зі своїх портів і здійснювати безпечний прохід через Чорне море до турецької протоки Босфор.

Офіційний представник ООН сказав, що їх головним занепокоєнням є неминучі людські страждання, які будуть результатом припинення угоди:

«На кону просто занадто багато в голодному і страждаючому світі».

Читайте також: в кремлі заявили про припинення дії «зернової угоди»

Ініціатива дозволила експортувати з України майже 33 мільйони метричних тонн продуктів харчування. Всесвітня продовольча програма відправила понад 725 000 тонн для підтримки гуманітарних операцій, щоб, за словами посадовця, допомогти позбутися від голоду в деяких з найбільш постраждалих куточків світу, включаючи Афганістан, Ефіопію, Кенію, Сомалі, Судан і Ємен.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт