В рф назвали нову загрозу з боку Заходу в ядерній сфері

Нові ядерні погрози

Фото ілюстративне

Сергій Лавров, міністр закордонних справ рф заявив, що його країна вважатиме факт передачі Україні винищувачів F-16 загрозою з боку Заходу в ядерній сфері. Про це він сказав в інтерв'ю російському виданню «Лента.ру», пише Еспресо

«Сам факт появи подібних систем у ЗСУ розглядатиметься нами як загроза з боку Заходу в ядерній сфері», - наголосив російський міністр.

Лавров також звернув увагу на те, що «США та їхні натовські сателіти створюють ризики прямого збройного зіткнення з росією, і це загрожує катастрофічними наслідками».

«Лише один приклад вкрай небезпечного розвитку подій - плани США щодо передачі київському режиму винищувачів F-16. Ми проінформували ядерні держави США, Британію та Францію, що росія не може ігнорувати здатність цих літаків нести ядерну зброю. Жодні запевнення тут не допоможуть», - заявив Лавров.

За його словами, «під час бойових дій військові рф не розбиратимуться, чи обладнаний кожен конкретний літак зазначеного типу під доставлення ядерних озброєнь чи ні».

Відповідаючи на питання щодо можливості застосування ядерної зброї в українському конфлікті, Лавров нагадав, що російська сторона неодноразово висловлювалася на цю тему.

«Якби на Заході не вживали дій, які знову і знову змушують нас вказувати на ризики стратегічного характеру, які породжуються агресивною антиросійською політикою.Умови застосування Росією ядерної зброї чітко визначені у нашій Військовій доктрині. Вони добре відомі, і я не в черговий раз їх повторюватиму», - додав він.

Сергій Лавров, фото з відкритих джерел

Так, 21 травня президент США Джо Байден схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території рф. Також радник Міноборони Юрій Сак заявив, що Україна сподівається отримати перші сучасні американські винищувачі F-16 восени 2023 року.

А 25 травня на зустрічі у форматі «Рамштайн» повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї наразі ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща.  Один з лідерів «авіаційної коаліції» Нідерланди 14 червня заявили, що навчання українських пілотів на F-16 стартують у найближчі місяці.

Уже 15 червня за результатами зустрічі «Рамштайн» Столтенберг повідомив, що навчання українців на F-16 вже почалися.

Читайте також: генерал США назвав, що є основною силою для успіху України

Очільник Пентагону Ллойд Остін відзначив енергійне просування у цьому, а речник ПС ЗСУ сказав, що хочеться якнайшвидшого результату, але «процес розтягнутий».

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також