В Україні хочуть ввести податки на криптовалюту: детальніше

Україна стала на крок ближчою до регулювання криптовалютної галузі

ФОТО: ілюстративне

До Верховної Ради надійшов законопроект про оподаткування криптооперацій. Станом на вечір 7 листопада у законопроекту статус “Передано на розгляд керівництву Верховної Ради. Він був представлений у червні Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), яка імплементувала до нього норми Регламенту ЄС про ринки криптоактивів (MiCA).

Автором документа вказано нардепа від “Слуги народу" Олександра Сову. Законопроект №10225 було подано 7 листопада. Перше читання призначать пізніше – коли документ буде проголосований у профільних комітетах та отримає висновок науково-експертного управління парламенту.

Серед іншого, закон дозволяє платникам податків самостійно визначати підсумковий фінансовий результат (прибуток або збиток) від операцій з віртуальними активами. Причому під продажем криптовалют мається на увазі не лише обмін їх на кошти, а й також розрахунок за товари, послуги або обмін на аналогічні активи (але обмін криптовалют тільки на криптовалюти не вважається продажем).

Читайте також: раніше в Україні депутати запропонували запровадити спецрежим оподаткування для певних самозайнятих осіб

Дохід від продажу криптовалюти оподатковується єдиним податком, а також дохід від провадження господарської діяльності. А місячний (річний) оподатковуваний дохід включає інвестиційний прибуток від операцій з віртуальними активами, при цьому вартість криптовалют, отриманих в результаті емісії або безоплатної передачі, не враховується.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також