В Україні християни західного обряду відзначають Різдво Христове

Зі світлим святом Різдва!

Фото ілюстративне

Сьогодні, 25 грудня, християни західного обряду відзначають Різдво Христове. Це одне з найбільших і найурочистіших християнських свят, встановлене на згадку про народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Різдво Христове - державне свято у понад 100 країнах, пише Укрінформ.

Напередодні Різдва у християн Святвечір - завершальний день різдвяного посту. За традицією, піст завершується з появою на небі першої вечірньої зорі. На святковому столі ставлять воскову свічку, яку не гасять весь вечір. На стіл подають 12 страв, які кожен має скуштувати. Головною стравою Святвечора є кутя.

У Святвечір прийнято колядувати в родинному колі. Ранок Різдва починається з того, що люди вітають один одного фразою «Христос народився!», а у відповідь кажуть: «Славімо Його!».

У 2023 році в Україні вперше на державному рівні офіційно святкують Різдво 25 грудня. Православна церква України та Українська греко-католицька церква 1 вересня, з початком церковного новоліття, перейшли на новоюліанський календар.

Відповідно більшість церковних дат відзначаються на 13 днів раніше.

Читайте також: Священник пояснив, чи можна святкувати Різдво двічі — 25 грудня та 7 січня

Верховна Рада у липні цього року ухвалила закон про зміну дат державних свят, згідно з яким 7 січня, коли відзначається Різдво за юліанським календарем, більше не є святковим і неробочим днем.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також