В Україні не зафіксовано випадків коронавірусу

medium
medium

Президент Володимир Зеленський заслухав міністерку охорони здоров’я Зоряну Скалецьку щодо ситуації з розповсюдженням коронавірусу з Китаю та заходів, які вживає МОЗ України. Про це повідомиляє «Громадське», з посиланням на Офісі президента.

Скалецька заявила, що на сьогодні в Україні не зафіксовано жодного випадку зараження вірусом.

«Виявлені випадки, про які повідомляли ЗМІ, були звичайним грипом», — додала вона.

Очільниця МОЗ розповіла, що постійно працює оперативний штаб з узгодження необхідних медичних та міжвідомчих дій, також МОЗ підготувало порядок реагування для лікарень і лікарів, служб, відповідальних за перетин кордону, та лабораторій.

«Сьогодні для всіх очевидні процедури в разі виявлення, необхідності лікування та діагностування. Є готовність в лабораторіях і по тест-системах для виявлення та виключення підозрілих випадків щодо того, стосуються вони чи ні китайського коронавірусу. Взаємодія з міжнародними організаціями, які моніторять на глобальному, міждержавному рівні, щоденна», — сказала Скалецька.

Заступник міністерки Віктор Ляшко запевнив, що налагоджена постійна оперативна комунікація з прикордонною службою, зокрема в аеропортах, підготовлено інструкцію, як реагувати й перевіряти пасажирів.

Зокрема Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендувала перевіряти температуру у пасажирів після прибуття літаків до аеропортів, а в разі виявлення людей із симптомами недуги — перевіряти їх на віруси.

«Через наявність у хвороби інкубаційного періоду проведена робота із сімейними лікарями — для моніторингу та вчасного реагування», — сказав він.

Ляшко також запевнив, що в Україні готові лікувати вірус, якщо його виявлять.

«Ті технології, які допомогли вилікувати людей в Китаї, застосовуються і в Україні. Наші інфекціоністи знають про них і готові ними скористатися. За допомогою таких же технологій вони лікують грипоподібні захворювання», — уточнив заступник міністра.

Зеленський, зі свого боку, заявив про необхідність покращити інформування громадян щодо ситуації з вірусом та сформувати чіткі рекомендації. Також він запропонував укомплектувати в аеропорту «Бориспіль» медичний штаб або тимчасову службу.

Крім цього, представники МОЗ розповіли, що розглядається можливість створення спеціальної лабораторії для оперативного виявлення вірусів.

varta1.com.ua: Новини