В Україні планують посилити відповідальність за незаконний перетин кордону під час воєнного стану

Це стосується й тих, хто намагається перетнути кордон за документами, які містять недостовірну інформацію.

До Верховної Ради України подано законопроєкт про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне перетинання держаного кордону України під час дії воєнного стану. Цей закон має підсилити відповідальність за перетин кордону осіб призовного віку, повідомляє Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

У пояснювальній записці до закону значиться, що з метою зупинення відтоку за кордон громадян України, які здатні та зобов’язані захищати свою державу, пропонується встановити кримінальну відповідальність за незаконне перетинання державного кордону України в умовах правового режиму воєнного стану.

«Згідно із законом, перетин державного кордону України під час дії воєнного стану особою призовного віку карається штрафом від 5 тисяч до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж позбавленням волі на термін від 3 до 5 років», — йдеться у повідомленні.

Інформація стосується й тих, хто намагається перетнути кордон за документами, які містять недостовірну інформацію.

З текстом можна ознайомитися за посиланням.

Додамо, що від початку війни правоохоронці Львівщини розпочали «102» кримінальних провадження за фактами підроблення документів, які дозволяють уникнути мобілізації у Збройні сили України з метою в подальшому виїхати за межі держави та за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також