В Україні планують скасувати прожитковий мінімум та ввести нову допомогу: подробиці

Розмір допомоги буде залежати від складу родини

Прожитковий мінімум в Україні планують замінити на спеціальну соціальну виплату. За словами міністерки соціальної політики Оксана Жолнович, це позитивно вплине на усю соціальну систему та економіку. Про це вона сказала в інтерв’ю каналу «Рада».

Зараз Міністерство соцполітики відповідний законопроєкт обговорює з органами центральної влади.

Міністерка пояснила, що розмір нової соціально допомоги визначатиметься індивідуально. На суму виплати впливатиме склад родини.

«Сьогодні формально задекларований прожитковий мінімум недостатній, щоб забезпечити потреби людини. Він не враховує, як людина проживає. А ми проживаємо допомогосподарствами. Одинокій людині дещо більше коштів треба, ніж допомогосподарству, наприклад, з шести осіб. Якщо діти і дорослі, то це інше переформатування...Ми хочемо відійти від прожиткового мінімуму. До цього прив'язані штрафи, посадові оклади і т.д. Для нас дуже важливо це роз'єднати», – розповіла міністерка. 

Відтак, розмір допомоги залежатиме від складу родини. Наприклад, якщо в родині працюватиме лише чоловік (або дружина), а інший – займатиметься побутом, то це не означає, що держава має надавати допомогу у зв'язку з безробіттям. Бо фактично це рішення родини, а дохід одного з подружжя може бути достатній для родини. 

Нині Міністерство соціальної допомоги завершує роботу над законопроєктом, який пропонує запровадити в Україні базову соціальну допомогу на заміну прожитковому мінімуму.

Читайте також: Німеччина заморожує нову фінансову і військову допомогу Україні

В ньому також пропонується об'єднати виплати. Наприклад, для людей з інвалідністю є близько 100 різних виплат. При тому розібратись з переліком виплат надто важко. Замість великої кількості виплат введуть всього дві: для тих, хто тимчасово зіштовхнувся з бідністю і виплату по догляду (якщо людина вже втратила працездатність). 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також