В Україні пошкоджено мінімум 53 об’єкти спадщини ЮНЕСКО

Найбільше пошкоджень є на Харківщині

У Харкові росіяни пошкодили меморіал жертвам Голокосту

Oонайменше 53 українських історичних місця, культові споруди та музеї зазнали пошкоджень під час вторгнення Росії в країну. Про це пише «AFP».

«Це останній список, але він не є вичерпним, оскільки наші експерти продовжують перевіряти низку повідомлень, поданих українською владою», — сказав AFP речник ЮНЕСКО, коли орган опублікував список з 53 пошкоджених об’єктів на півночі та на схід країни.

ЮНЕСКО використала супутникові знімки та звіти свідків з місця події, щоб перевірити інформацію, надану українською владою.

Пошкоджено понад десяток об’єктів у східній Харківській області, які сильно постраждали від російського вогню, починаючи від церков і закінчуючи більш сучасними об’єктами спадщини.

П’ять із них — у столиці — Києві, а ще п’ять — у Чернігівській області на півночі України, де є скупчення історичних місць.

ЮНЕСКО повідомило, що в Україні загалом пошкоджено 29 релігійних об’єктів, 16 історичних будівель, чотири музеї та чотири пам’ятники.

У списку немає інформації з Маріуполя та Херсона.

Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле нагадала міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову про зобов’язання Росії захищати культурну спадщину під час конфлікту відповідно до міжнародної конвенції.

«Будь-яке порушення цих норм призведе до притягнення винних до міжнародної відповідальності», — сказала вона, додавши, що ЮНЕСКО буде уважно стежити за станом культурної спадщини в Україні.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також