В Україні прогнозують суттєве здорожчання цін на пальне: деталі

На 10%

Фото ілюстративне

У серпні українських вордіїв очікують неприємні новини. Ціни на пальне у мережах АЗС протягом серпня збільшаться ще на 10%, до 55 гривень на бензин та до 53-54 гривень за дизельне паливо.Про це сказав директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн в ефірі телемарафону, пише Уніан.

 "Оскільки ми купуємо імпортне паливо, ми почали купувати його дорожче.

В разі, якщо зважити на підвищення на світовому ринку, то вийде ще десь до 5 грн на літрі", - сказав він.

Сергій Куюн вважає, що окрім податків, зростання цін на паливо штовхає і збільшення світової вартості на нафту і нафтопродукти. Упродовж останнього місяця ціна нафти зросла з 75 до 85 доларів за барель.

"Тобто, у нас був хвіст податкового потенціалу для зростання, а з'явився ще додатковий фактор у вигляді світових цін і це говорить про те, що серпень буде напруженим. Я думаю, що питання 55 грн за літр бензину і 53-54 грн за дизельне паливо це вже вирішено. Це питання тижня-десяти днів", - пояснив Куюн.

Експерт висловив думку, що стосується зрідженого газу, то, на відміну від бензину та дизеля, акциз на нього не підвищився, тільки ПДВ вплинув на газ. Тому, що враховує світове зростання попиту на скраплений газ, ще є потенціал зростання на 2-3 гривні за літр найближчим часом.

За перші дні серпня великі мережі заправок , зокрема, ОККО та WOG підвищили ціни всі види палива на 2 гривні за літр.

Радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко вважає, що ціни на бензин можуть зрости на 1-2 гривні упродовж серпня, але це станеться не за один тиждень.

З 1 липня 2023 року в Україні повернули податок на додану вартість (ПДВ) на паливо обсягом 20%, який з березня 2022 року сплачувався на рівні 7%. 

Читайте також: на Банковій прокоментували, коли чекати зростання цін на пальне

Окрім цього, почали діяти довоєнні ставки акцизів, зокрема на бензин – 213,5 євро/1000 літрів, на ДП – 139,5 євро/1000 літрів, на автогаз – 52 євро/1000 літрів.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена