В Україні припиняють слідство у справах Майдану

1022773250
1022773250

Оскільки Верховна Рада не прийняла необхідні поправки до закону про ДБР, які б дозволили продовжити розслідування — воно буде припинено з 20 листопада на невизначений час. Про це повідомляє «24 канал», з посиланням на адвоката сімей Небесної сотні Євгенію Закревську.

«Норму про забезпечення слідства у справах Майдану після 20 листопада 2019 року Верховна Рада не проголосувала... »не встигла«. Наступна спроба лише 3 грудня. Тобто 20 листопада в нас таки »чорна діра«. Передавати справи нема кому, нема куди. І тому цього не можна робити. А слідство — зупиняється», — повідомила Закревська.

Правозахисниця нагадала, що напередодні голосування змін до закону про ДБР, які б дозволили продовжити розслідування справ Майдану, потерпілі, поранені, учасники Революції Гідності прийшли нагадати про важливість цих справ  і необхідність негайного голосування поправки.

«Однак, ВР наплювала на все це. Депутати пішли додому. Розуміючи, що відправляють розслідування у прірву», — додала Закревська.

Розслідування справ Майдану: головне

Розслідуваннями справ Майдану усі ці роки займався відділ Спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури під керівництвом Сергія Горбатюка.

19 лютого 2019 року, напередодні річниці розстрілів у центрі Києва, моніторингова місія ООН з прав людини в Україні констатувала, що за 5 років після протестів на Майдані досягнуто лише обмежений прогрес у розслідуванні вбивств і насильницьких смертей 98 осіб.

21 жовтня у ГПУ створили департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, скоєні під час Революції Гідності 2013–2014 років. Злочини часів Майдану тепер розслідуватиме Державне бюро розслідувань, за діяльністю якого наглядатиме новостворений департамент у Генпрокуратурі.

23 жовтня генпрокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про звільнення Горбатюка. Після цього Горбатюк заявив, що слідство у справах Майдану призупинено, в ГПУ, зі свого боку, розслідування та забезпечення невідворотності покарання у справах Майдану називають пріоритетними.

5 листопада ДБР заявило, що розслідування злочинів, що сталися за час Майдану, тимчасово призупиниться. Усе через надмірне навантаження на Бюро та брак слідчих.

varta1.com.ua: Новини