В Україні розглядають можливість препарати екстреної контрацепції відпускати без рецепта

МОЗ не заперечує переведення їх до групи безрецептурних ліків

ФОТО: ілюстративне

Засоби екстреної контрацепції наразі реалізуються в Україні за рецептом, оскільки так вирішив виробник, який зареєстрував лікарський засіб в Україні. Водночас, МОЗ не заперечує щодо переведення категорії відпуску препаратів для екстреної контрацепції до групи ліків, які відпускаються без рецепта. Проте, з чіткими обмеженнями їх відпуску стосовно віку пацієнта. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Там зазначили, що усі контрацептиви екстреного застосування є гормональними, а отже, можуть мати серйозний вплив на здоровʼя та подальше самопочуття жінки.

У МОЗ пояснюють, що засоби екстреної контрацепції зазвичай мають 2 діючі речовини:

  • Левоноргестрел
  • Уліпристалу ацетат

Препарати на основі левоноргестрелу відпускаються без рецепта у 23 країнах ЄС. Однак одночасно у низці країн – зокрема Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні та Польщі – вони є рецептурними.

Навіть в Угорщині, де знаходиться штаб-квартира виробника оригінального препарату, він є рецептурним.

"Міністерство охорони здоровʼя НЕ ЗАПЕРЕЧУЄ щодо переведення категорії відпуску препаратів для екстреної контрацепції до групи ліків, які відпускаються БЕЗ РЕЦЕПТА. Однак, з чіткими обмеженнями їх відпуску щодо віку пацієнтів.

Ми ВЖЕ звернулися до ряду виробників – як оригінальних препаратів екстреної контрацепції, так і дженериків – з проханням розглянути можливість їх перереєстрації в Україні як безрецептурних препаратів", - зазначили в Міністерстві.

За попередньою інформацією, один з виробників оригінальних ліків вже розглядає можливість подати документи для перереєстрації препарату.

Раніше повідомлялося, у МОЗ пояснили, як отримати електронний рецепт на ліки.

Попередньо, у разі подання виробниками всіх необхідних документів, процедура перереєстрації кожного препарату триватиме близько місяця.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк