В Україні та росії відреагували на виданий ордер на арешт путіна

Речниця російського МЗС заявила, що на території росії в цього органу «не має повноважень»

ФОТО: ілюстративне

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі заявив, що видав ордер на арешт президента росії володимира путіна «у контексті ситуації в Україні». Окрім нього, суд видав ордер і на арешт уповноваженої з прав дітей в рф Марії Львової-Бєлової за «незаконну депортацію» українських дітей.

Очільник Офісу генпрокурора України Андрій Костін наголосив, що відтепер Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконного примусового переміщення українських дітей. 

«Це означає, що за межами росії путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності», – цитує Костіна пресслужба Офісу.

Генпрокурор наголосив, що це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права, однак це лише початок довгого шляху до відновлення справедливості.

Читайте також: російська дитяча омбудсменка подякувала путіну за те, що змогла всиновити дитину з Маріуполя (ВІДЕО).

«І цей шлях ми маємо пройти спільно з усім вільним світом. Очікуємо від всіх держав, які вважають себе частиною цивілізованого світу, відповідних кроків щодо притягнення підозрюваних у вчиненні міжнародних злочинів до відповідальності. Навіть якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму. Особливо якщо це найвищі керманичі російського терористичного режиму», – наголосив Костін.

В Офісі генпрокурора зазначили, що в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом порушення законів і звичаїв війни, перевіряється інформація щодо примусової депортації з України 16 226 дітей.  

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також відреагував на рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо ордеру на арешт російського диктатора путіна. Він наголосив, що військові злочинці повинні бути покарані. 

Про це він написав у Twitter

 «Колеса правосуддя крутяться: Я вітаю рішення МКС видати ордери на арешт володимира путіна та Марії Львової-Бєлової за насильницьке переміщення українських дітей. Міжнародні злочинці будуть притягнуті до відповідальності за викрадення дітей та інші міжнародні злочини», - написав Кулеба. 

Водночас речниця російського МЗС Марія Захарова відреагувала на те, що Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна «у контексті ситуації в Україні». Вона заявила, що на території росії в цього органу «не має повноважень». 

Про це пишуть російські засоби масової пропаганди. 

 «Це рішення для нашої країни не має жодного значення, зокрема з правової точки зору», - заявила Захарова. 

Читайте також: суд в Гаазі видав дозвіл на арешт путіна.

Захарова також заявила, що «росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду і зобов'язань щодо нього не несе. З цим органом росія не співпрацює». 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк