В Україні викрили схему незаконної приватизації 45 державних санаторіїв

17aef8b9f136e4d39a96aff63af5c822
17aef8b9f136e4d39a96aff63af5c822

СБУ запобігла незаконній приватизації 45 державних санаторіїв та об’єктів нерухомості на 5 млрд грн. Печерський районний суд м. Києва наклав арешт на 45 комплексів орієнтовною вартістю 5 млрд грн. Усі вони були незаконно виведені із державної власності минулого року.

Як повідомляє СБУ, це вимушений крок, щоб зупинити злочинну схему і не допустити державних збитків від незаконної приватизації державних санаторіїв та об’єктів нерухомості, які знаходяться на балансі профспілок.

Сьогодні СБУ, ДБР та Офіс Генпрокурора провели нову серію обшуків, щоб отримати чергові докази протиправної діяльності зловмисників. Вони відбулися у приміщеннях ПрАТ «Укрпрофтур», ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та Федерації професійних спілок України.

У ході обшуків по всій території України вилучено велику кількість документів, які мають важливе значення для досудового розслідування.

Зловмисники створили дієву схему відчуження державного майна. Вона полягає у заниженні ринкової вартості об’єкта в десятки разів та здійснення покупцем мінімальної офіційної оплати без погодження з Фондом державного майна. Це призводило до нанесення збитків державі в особливо великих розмірах.

Потенційна сума неправомірної вигоди, яку отримували службові особи цих товариств, становить приблизно 50 % за об’єкт від його реальної вартості. При цьому реалізація майна здійснювалася родичам або особам з якими досягнуто попередньої згоди.

Задокументовано незаконне виведення із держвласності таких об’єктів, як: санаторій «Жовтень» (Конча-Заспа), курортні санаторії в Одесі та Одеській області, понад 15 санаторних об’єктів у курортному місті Очаків, Миколаївської області, будинок у місті-курорті Моршин.

26 травня відбулася попередня серія обшуків.

Наразі кібердепартамент СБУ, спільно з Офісом Генерального прокурора та ДБР, здійснюють досудове розслідування за даними фактами одразу за 3 статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем); ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); ч. 2 ст. 367 (службова недбалість).

[gallery columns=«2» link=«file» ids=«296039,296038»]

varta1.com.ua: Новини