В Україні зафіксували спалах африканської чуми свиней

Тварин утилізують

Фото ілюстративне

В Україні зафіксували спалах африканської чуми свиней. Хворих тварин виявили на території виправної колонії в Житомирі, де їх вирощували у підсобному господарстві. Про це йдеться у сюжеті «ТСН. Ранок».

Сотню тварин утилізують, а господарство  дезінфікують. 

Ще тридцять голів свиней вирощують неподалік — у сусідній тюрмі. Їх також перевіряють як і навколишні господарства житомирян. 

Карантин у трикілометровій від спалаху зоні триватиме 40 днів. Неподалік від карантинної зони  розташований продовольчий ринок, але його не закриватимуть, не вилучатимуть і м’ясо — вирішила надзвичайна протиепізоотична комісія.

За межі колонії м’ясо не постачали, не продавали, тож загрози, що інфікована свинина потрапить на стіл житомирянам, немає. 

У Держпродспоживслужбі нагадують: людям африканська чума свиней загрози не несе.

“Виявили на самому ранньому етапі... Йде розслідування. Ми думаємо, що все таки є шлях — це можливе згодовування необроблених, не переварених харчових відходів. Де люди не з’їли. Можливо, це обіди від засуджених, можливо, це передачі засудженим. Це може бути таким шляхом”, — сказав Василь Кравченко, начальник житомирського міського міського управління Держпродспоживслужби.

Африканська чума свиней, або ж хвороба Монтгомері — вірусна хвороба, яка проявляється гарячкою, синюшністю (ціанозом) шкіри та поширеними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів. У природних умовах на африканську чуму свиней можуть занедужати як свійські, так і дикі свині будь-якого віку. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини та вірусоносії.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також