В Україні запропонували мобілізовувати ув’язнених: у Раді розповіли про ідею

В Україні зараз приблизно 65 тисяч ув’язнених у колоніях і слідчих ізоляторах

ФОТО: ілюстративне

Народна депутатка Мар’яна Безугла на своїй сторінці у Facebook повідомила, що у Верховній Раді запропонували мобілізовувати ув’язнених. Цього разу вона заявила, що, ймовірно, таке станеться після того, якщо буде ухвалений відповідний законопроєкт.

«В законопроєкт додано можливість мобілізації увʼязнених і судимих. Розподіл до підрозділу – за згодою командира. Також розробляється варіант підрозділів із тих, хто відмовляється виконувати завдання у складі звичайного лінійного батальйону, наприклад. Ці підрозділи можуть виконувати особливі завдання від бойових до інженерних тощо. Пишіть пропозиції, ідеї в коментарях», – написала в соцмережі Безугла.

Також нардепка розповіла ТСН.ua, чи випустять на свободу воювати таким чином і засуджених до довічного позбавлення волі.

«Поки що це опрацьовується. Неможливо (мобілізувати – Ред.) тих, хто засуджений за держзраду», - відповіла вона.

За її словами, не виключається можливість мобілізовувати тих, хто скоїв нетяжкі або навіть деякі тяжкі злочини.

«Це опрацьовується», – додала Безугла.

Колишній голова Державної пенітенціарної служби України, юрист Сергій Старенький каже, що, звісно, засуджені можуть принести певну користь, але є нюанси.

«З одного боку, та кількість чоловіків, яка відбуває покарання, можливо, могла б принести деяку користь і на фронті в якості військовослужбовців, – каже Сергій Старенький. – Але в цьому контексті треба розуміти плюси та мінуси всього цього».

За його словами, в Україні зараз приблизно 65 тисяч ув’язнених у колоніях і слідчих ізоляторах:

«З них приблизно 20 тисяч – це ті особи, які не засуджені та стосовно яких проводяться розслідування. Тобто ув’язнених – близько 40 тисяч. З них 4-5 тисяч – це жінки, неповнолітні, особи похилого віку. Крім них, є велика кількість в’язнів, які хворіють, мають інфекційні захворювання, які передаються від однієї людини до іншої. Тобто мобілізувати можно 5-10 тисяч ув’язнених. Я пропоную розглянути іншу можливість того, щоб ці люди були корисні для фронту. Я пропоную організувати держзамовлення для цих колоній. Ув’язнені можуть виробляти ті ж лопати для ЗСУ.  Користі від людей, які відбувають покарання, буде в цьому разі більше».

Сергій Старенький уточнив, що в Україні зараз відбувають покарання близько двох тисяч осіб, засуджених до довічного позбавлення волі. Понад тисячу осіб засуджені за вбивство двох або більше людей.

«Кожен з них підпише що завгодно, щоб вийти на свободу. Гарантувати, що він буде воювати….Тим паче, у нього буде в руках зброя», – попереджає Старенький у коментарі для ТСН.ua.

Читайте також, низка факторів не відповідає інтересам ЗСУ: Залужний висловив зауваження щодо законопроєкту про мобілізацію

Він додає, що на тюремному виробництві ув’язнені здатні виробляти навіть запчастини до танків і є вдалі приклади цього. 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк