В Україні запровадять 12-річну шкільну освіту: коли зміни набудуть чинності

Планують запровадити трирічну профільну середню освіту

В Україні з 2027 року Міносвіти втілюватиме у життя реформу профільної середньої освіти. Так, учні здобуватимуть шкільну освіту вже 12 років. Відомо, що пілотний проєкт Міністерство освіти і науки України запустить у 2025 році, а вже з 2027 – трирічну профільну середню освіту. Про це розповів міністр освіти і науки Оксен лісовий.

За його словами, основна новація полягає у запровадженні трирічної профільної середньої освіти для старшокласників. Протягом цих трьох років учні зможуть обирати навчальні профілі відповідно до своїх інтересів та майбутніх професійних планів. Це дозволить більш цілеспрямовано готуватися до обраних спеціальностей у вищих навчальних закладах або до виходу на ринок праці.

Крім того, після 9 класу учні зможуть піти вчитися до професійного коледжу, а відповідно – швидше здобути нову професію.  Починаючи з 2027 року, девʼятикласники матимуть ухвалити рішення –  навчатися в академічному ліцеї або в професійному коледжі, відповідно до своїх зацікавлень та здібностей. 

Також Оксен Лісовий помідомив, що плануються зміни і у сфері вищої освіти.

Читайте також: на Львівщині відкрили унікальну хімічну лабораторію на базі ЛНУ ім. Івана Франка

"Ми зараз працюємо з нашою командою директорату вищої освіти й за деякими напрямками передбачаємо скорочення бакалаврату. Ми окремо анонсуємо, коли прийдемо до цього рішення", – сказав міністр.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі