Вагомі причини: адвокат пояснив, чому уряд відкликав законопроєкт про мобілізацію

Документ не відповідає тим завданням, які має вирішувати

Кабінет міністрів 11 січня все ж таки відкликав із Верховної ради свій законопроєкт про зміну правил мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, оскільки він не вирішить питань щодо мобілізаційних заходів, а лише ускладнить ситуацію. Про це розповів адвокат Роман Ухов під час інтерв’ю «Суспільному».

Він наголосив, що документ не відповідає тим завданням, які має вирішувати, а також це «призведе до того, що не буде надходжень до державного бюджету, не буде й довіри до інститутів влади».

«…Є дуже багато суперечностей, невідповідностей Конституції України та нормам європейського законодавства. Є зауваження головного юридичного управління Верховної Ради України. Вказані зауваження є дуже суттєвими, це 48 сторінок», - поділився експерт.

За його словами, до прикладу, неясно, як оскаржувати дії працівників територіальних центрів комплектування та соцпідтримки, якщо вони будуть обмежувати права військовозобов'язаних українців щодо користування грошима.

 «Крім того, не зрозуміло, яким чином можна швидко повідомити ТЦК, що ви не маєте можливості прибути за вказаною електронною повісткою. Відповідна особа, навіть маючи законні повноваження туди не з'являтись, може отримати певні санкції, які знімати буде дуже важко... й довго», - зазначив Ухов.

Як повідомлялося, мобілізація 2024: нардепка озвучила зміни, які будуть в законопроєкті

Адвокат підкреслив, що також неясним лишається питання щодо самого вручення електронних повісток, оскільки для цього, по-перше, у реєстр військовозобов'язаних має бути передано дуже великий обсяг відомостей.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також