Валенсія визнала Голодомор геноцидом

1575534502-374
1575534502-374

У парламенті Валенсійської автономії Іспанії, у середу, розглянули питання визнання Голодомору в Україні 1932–1933 років. Про це пише «Укрінформ».



Валенсійські депутати одноголосно ухвалили постанову «Про підвищення обізнаності та засудження великих злочинів ХХ століття, яким був Голодомор 1932–1933 років», повідомляє кореспондент «Укрінформу».

У своїх виступах представники всіх фракцій погодилися з оцінкою Голодомору як геноциду.

Крім того, у засіданні законодавчого органу цього суб’єкта Іспанії взяла участь генеральний консул України Оксана Драмарецька. Також були присутні півтора десятка діячів української громади, з якими зустрівся голова валенсійського парламенту Енрік Морера.
У мотиваційній частині постанови йдеться про «найрішучіше засудження нелюдських та геноцидних дій, здійснених тоталітарним режимом Сталіна».

Резолютивна частина документа закликає виконавчу владу сприяти «пізнанню та осуду Голодомору — разом із великими злочинами XX століття, диктатурами, формами репресій та знищення людських життів — щоб пам’ять про ці події слугувала попередженням для нинішніх та майбутніх поколінь валенсійців».

Як йдеться в ухваленій постанові, валенсійський Женералітат (уряд) у тримісячний термін має повідомити парламентський комітет з прав людини про вжиті заходи в цьому напрямку.

Підготовкою та просуванням постанови займалася ГО «Instituto 9 de Mayo», у рамках розпочатого рік тому спільного проєкту з Генконсульством України в Барселоні. За словами представників цієї громадської організації Пабло Хіля та Андрія Якубува, «ухвалене рішення ставить питання про наступні дії тутешньої влади, які ми будемо підтримувати, зокрема, забезпечення відомостей про Голодомор в освітянській мережі, чого немає досі».

varta1.com.ua: Новини