Вчені змоделювали куди пошириться радіація у випадку аварії на ЗАЕС (ВІДЕО)

Радіація піде і на сусідні країни

Фахівцями Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України виконали віртуальне моделювання перенесення радіоактивних домішок в атмосфері в разі гіпотетичної аварії на Запорізькій АЕС (ЗАЕС). 

Для іллюстративного моделювання використано метеорологічні умови станом на 15-18 серпня 2022 року.

Результати моделювання атмосферного перенесення та дисперсії радіоактивних аерозолів цезію-137 отримано з використанням прогностичної метеорологічної моделі WRF ARW v4.3 та моделюючого комплексу атмосферної дисперсії CALMET-CALPUFF v6.
WRF прогноз метеорологічних умов було розраховано на основі глобальних прогностичних даних GFS з просторовою роздільною здатністю 0.5град та часовою дискретністю 3 години.

Джерело радіоактивного викиду прийнято у вигляді двох точкових на висотах 200 та 500 м над земною поверхнею із сумарною стаціонарною потужністю 1 умовних Бк/с (по 0,5 умовних Бк/с для кожного із джерел). Для радіоактивних аерозолів було використано припущення характеристики їхнього розподілу за розмірами: АМАД 1 мкм, стандарте відхилення 2 мкм.

Відповідно до результатів розрахунків, впродовж 15–18 серпня 2022 р. найбільш високі значення концентрацій радіоактивних аерозолів можливо було спостерігатися у ближній зоні від джерела викиду, радіусом 50–100 км. Практично у всіх напрямах відносно ЗАЕС.

Частково сліди радіоактивних домішок можуть бути також винесені на території суміжніх країн (східна частина білорусі, Польща, країни Балтії).

У кінці змодельованого періоду основним напрямом перенесення радіонуклідів є східний, у результаті чого підвищенні концентрації радіоактивних аерозолів у приземному повітрі можуть спостерігатися над окупованими частинами Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо,  ГУР надало нові підтвердження щодо підготовки провокації окупантів на ЗАЕС.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт