Вдалий контрнаступ ЗСУ може змінити позицію Китаю щодо рф

Позиція Пекіну щодо російсько-української війни

Китай може відіграти значну роль у перебігу війни в Україні: або постачати росії зброю, або навпаки, за певних умов розірвати відносини з російським партнером, що послабить армію рф.

Наразі Пекін запевняє, що їхня позиція в питанні війни нейтральна.

Проте з одного боку, влада у Пекіні хоче, аби її сприймали на міжнародній арені як конструктивного учасника дипломатії, що може відіграти важливу роль у стимулюванні переговорів про мир в Україні. З іншого — з часу повномасштабного вторгнення Пекін постійно демонструє бажання зміцнити відносини з Росією, — аналізує колишній посол США в Росії Майкл Макфол.

«Вони намагаються грати дуже тонку гру. З одного боку, вони намагаються триматись поруч зі своїм автократичним партнером та союзником, росією, дотримуючись так званого пакту »друзі без обмежень«, документу, який вони підписали з росією перед тим, як Путін вдерся в Україну. А з іншого боку — не відштовхувати Захід і не заходити надто далеко, щоб не накликати на себе санкції», - розповів в інтерв'ю Голосу Америки професор Макфол.

Візит міністра оборони Китаю Лі Шанфу до Білорусі та Росії наприкінці серпня є свідченням того, що Китай продовжує зміцнювати зв'язки з росією.

“Фальшивим нейтралітетом” називає політику Китаю щодо України професор Джорджтаунівського університету Денніс Крейг Вайлдер.

«Вони публічно заявили про нейтралітет у цій війні. Але насправді китайці ніколи не засудили росіян за вторгнення в Україну. Китайське телебачення підтримує росіян. Уряд Китаю дозволив надсилати допомогу росіянам - не летальну, але запчастини, інше обладнання, необхідне російській армії. Тому, коли Китай каже, що він нейтральний, ви повинні сприймати це з великою недовірою», - ділиться власним аналізом професор Вайлдер.

Читайте також: На Херсонщині на лівому березі Дніпра підняли український прапор (ФОТО)

«Наразі китайці намагаються бути посередниками у досягненні миру, але їхнє головне занепокоєння полягає не в мирному врегулюванні на користь України, а скоріше в мирному врегулюванні, яке не дозволить Путіну втратити обличчя чи владу. Вони дуже віддані Путіну. Президент Китаю вважає себе спорідненою душею Путіна. Хоча китайці залучені в мирний процес, вони залучені так, щоб підтримати росіян», - переконаний професор Джорджтаунівського університету Денніс Вайлдер, який більшу частину своєї кар'єри пропрацював в американському уряді.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб