Верховна Рада дозволить військовим йти у відпустку під час воєнного стану

Без пояснення причин

Ілюстрація: Армія Інформ

Верховна Рада планує дозволити військовослужбовцям без пояснення причин брати оплачувану відпустку до 10 днів під час дії воєнного стану в Україні.

Прийняття відповідного законопроєкту № 8081 за основу підтримали 330 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер, повідомив член фракції «Голос» Ярослав Железняк, інформує «Інтерфакс-Україна».

Документ пропонує внести зміни до пункту 18 статті 10-1 закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», згідно з яким в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше ніж 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Чинна норма закону передбачає, що наразі така відпустка може надаватися військовослужбовцям лише за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Водночас, як зазначається у пояснювальній записці до проєкту закону № 8081, на практиці існує набагато більше випадків, коли «присутність військовослужбовця в сім’ї необхідна, і, навпаки, коли можливість побачити сім’ю, рідних важлива для військовослужбовця, особливо під час дії воєнного стану, ведення воєнних (бойових) дій».

Один із авторів цієї законодавчої ініціативи — заступник голови комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла (фракція «Слуга народу») раніше пояснювала, що таким чином українські військові зможуть мати право на «просто відпустку, без бюрократії — без обов’язкового зазначення причин, підтверджувальних документів».

«Звісно, якими »порціями« використовувати час, коли — це залежить від оперативної обстановки, рішення командира і має бути організовано так, щоб не послабити боєздатність підрозділу», — уточнила парламентар.

Як повідомлялося, у Командуванні Сухопутних військ пояснили, чи планують збільшувати кількість мобілізованих в Україні.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий