Верховний Суд дозволив одному селу вийти зі складу Львівської ОТГ

Село Малехів

Верховний Суд 31 жовтня підтвердив рішення судів першої інстанції та апеляції, якими скасовано розпорядження уряду про приєднання села Малехів до Львівської ОТГ. Про це пише «ZAXID.NET».

Влітку 2020 року Малехівська сільрада та місцевий мешканець Михайло Сіреджук звернулись до суду з вимогою скасувати низку рішень уряду та ЛОДА про приєднання Малехова до Львівської ОТГ.

29 березня минулого року Окружний адмінсуд Києва позов задовольнив частково, зокрема, скасував розпорядження Кабміну про затвердження перспективного плану громад Львівщини та про визначення адміністративних центрів громад Львівської області, що стосуються віднесення Малехівської громади до складу Львівської ОТГ.

Суд погодився з тим, що під час прийняття згаданих рішень було «порушено принципи місцевого самоврядування, зокрема, добровільності».

Мешканці на зборах села відстоювали створення окремої громади з містом Дубляни, яке в результаті рішенням уряду теж приєднане до Львівської ОТГ.

Окружний адмінсуд відмовився зобов’язати Львівську ОДА розробити та подати до уряду інший проект перспективного плану, у якому врахувати позицію Малехівської громади, пояснивши, що процес добровільного об’єднання громад завершений.

Шостий апеляційний адміністративний суд у червні 2021 року підтвердив рішення Окружного адмінсуду Києва щодо Малехова. Кабмін та Львівська ОДА подали касації на ці рішення судів.

Верховний Суд погодився з рішеннями попередніх інстанцій — касаційні скарги уряду та ЛОДА залишив без задоволення, а рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 березня 2021 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 30 червня 2021 року — без змін. Рішення Верховного Суду вступило в дію з моменту прийняття і не підлягає оскарженню.

У Львівській ОВА та Львівській міськраді вважають, що це рішення не матиме ніяких практичних наслідків.

«Для мене це парадоксально. Тиждень тому по Дублянах було абсолютно протилежне рішення. А предмет дискусії один і той самий. Є двозначність трактування норм закону. Я не бачу наслідків цього рішення, як його виконати. Рішення не зобов’язує ЛОВА подавати якісь зміни, ми висимо в повітрі. Скасовані розпорядження уряду, але міська рада вже набула повноваження на цих територіях. Я не бачу механізму, як все повернути назад», — пояснив директор департаменту економічної політики ЛОВА Степан Куйбіда.

На думку заступника міського голови Львова Любомира Зубача, такі рішення судів «підважують територіальний устрій держави».

«На практиці це рішення не буде мати жодних наслідків, його неможливо виконати. У ньому немає жодних зобов’язань вчинити певні дії. Це зрозуміло, бо те, що оскаржено, вже потягнуло за собою певні юридичні наслідки, які змінити неможливо. Це місцеві вибори, які відбулися в 2020 році. Мешканці взяли участь у голосуванні, обрали собі владу в рамках єдиної Львівської громади», — сказав Любомир Зубач.

Як повідомлялося, російський шпигун намагався проникнути в Міжнародний кримінальний суд.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт