Вибухи на ЗАЕС: у МАГАТЕ заявили про три прямі влучання

Відомо про одну жертву

ФОТО: ілюстративне

Вчора, 7 липня, на території Запорізької атомної електростанції стався вибух. Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що було зафіксовано три прямих влучання в захисну оболонку одного з реакторів ЗАЕС.

За його словами, це трапилося вперше з листопада 2022 року.

«МАГАТЕ та ISAMZ (місія підтримки та сприяння агентства в Запоріжжі) підтвердили, що відбулося щонайменше 3 прямих влучання в основну конструкцію захисної оболонки реактора ЗАЕС. Цього не може бути», - написав він.

Гроссі зазанчив, що ніхто не має отримувати військової чи політичної вигоди від нападів на ядерні об'єкти. «Я рішуче закликаю військових, які приймають рішення, утримуватися від будь-яких дій, що порушують основні принципи захисту ядерних об'єктів», - додав гендиректор МАГАТЕ.

Нагадаємо, у МАГАТЕ повідомили про вибух безпілотника на Запорізькій АЕС

У МАГАТЕ повідомили, що відомо про одну жертву та пошкодження на 6-му енергоблоці. Це не поставило під загрозу ядерну безпеку, але подібні інциденти здатні призвести до порушення цілісності системи захисної оболонки реактора.

У свою чергу, в неділю, 7 квітня, Головне управління розвідки прокоментувало атаку безпілотників на Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі «Українській правді» заявив, що Україна не має відношення до збройних провокацій на території окупованої ЗАЕС, а росія наражає на небезпеку ядерний об’єкт.

«Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території незаконно окупованої Росією ЗАЕС. Держава-агресор вкотре наражає на небезпеку ядерний об'єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи. Російські удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об'єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів», – цитує «Українська правда» Андрія Юсова.

Андрій Юсов також наголосив, що росія має вивести війська з усіх об'єктів ЗАЕС, адже «лише це дозволить відновити дотримання усіх необхідних міжнародних норм та контролю над важливим об'єктом атомної енергетики».

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також