Від сьогодні в Україні почали діяти нові штрафи для водіїв

Сьогодні, 17 березня, набирає чинності Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху”. Відтак посилюється відповідальність за порушення ПДР. Про це повідомили у Поліції.

За водіння у нетверезому стані штраф зросте з 10,2 тис грн до 17 тис грн. За це можуть позбавити водійських прав на рік. Якщо за рік водій повторно здійснить таке правопорушення, то штраф становитиме 34 тис грн. Прав позбавлять на 3 роки, а автомобіль конфіскують. За третє таке правопорушення за рік штраф буде вже 51 тис грн, водія позбавлять прав на 10 років і конфіскують ТЗ.

За перевищення швидкості від 20 до 50 км/год штрафуватимуть на 340 грн (замість 255 грн), більш як 50 км/год — штраф 1,7 тис грн (замість 510 грн). За ненадання переваги в русі буде загрожувати штраф 680 грн (раніше було 510 грн).

Посилюється також відповідальність за скоєння ДТП у стані алкогольного сп’яніння з потерпілим. Якщо потерпілий після аварії у стані середньої тяжкості, то водієві-винуватцю загрожуватиме до 3 років позбавлення волі (з позбавленням прав на 3–5 років). Якщо він у тяжкому стані — позбавлення волі на 3–8 років (із позбавленням прав на 3 5 років).

Якщо потерпілий помер, винуватця ДТП можуть посадити на 5–10 років (і на такий же термін позбавити прав). Якщо померли кілька людей — позбавлення волі на 7–12 років (із позбавленням прав на 7–10 років).

Закон виключає будь-які інструменти пом’якшення покарання: не можна буде уникнути відповідальності у зв’язку з каяттям, примиренням або переданням порушника на поруки.

За відсутність водійських прав штраф зросте з 425 грн до 3,4 тис грн. Якщо особу позбавили прав, а вона сіла за кермо буде загрожувати штраф в розмірі 20,4 тис грн (замість 510 грн). За повторне порушення — штраф 40,8 тис грн плюс позбавлення прав на 5–7 років.

За створення аварійної ситуації штрафи зростуть до 1 тис 440 грн, за втечу з місця ДТП — до 3,4 тис грн (з позбавленням прав на 1–2 роки), за скоєння ДТП — до 850 грн (з позбавленням прав на 6–12 місяців).

Для пішоходів і велосипедистів теж підвищили штрафи: за перехід в невстановленому місці або на заборонний сигнал світлофора — до 255 грн, за порушення правил велосипедистом — до 340 грн.



Фото: Поліція

varta1.com.ua: Новини

Коментарі