Від тепер в Україні можна купити антибіотики за е-рецептом: що відомо про нововведення

Його отримати можна в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя

ФОТО: ілюстративне

Раніше повідомляли, що з серпня в Україні пацієнти отримуватимуть електронний рецепт на антибіотик.

В Україні від 1 серпня антибіотики можна купити за електронним рецептом. Його отримати можна в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

Про це повідомляє МОЗ.

Втім, рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, від серпня до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент — електронний рецепт.  

«Тобто якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт. Важливо, аби саме лікар зробив призначення, оскільки недоцільне та неправильне вживання антибіотиків може не тільки зашкодити людині, але й стимулює розвиток глобальної проблеми — антибіотикорезистентності, внаслідок чого бактерії набувають стійкості до антибіотиків. Так, уже зовсім скоро інфекційні хвороби, які наразі швидко та без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними», — пояснили у МОЗ.

Як пацієнту отримати рецепт на антибіотик:

  • Звернутися на прийом до лікаря. Зауважимо, що це може бути лікар як первинної медичної допомоги, так і лікар спеціаліст. Декларація для цього не потрібна.
  • Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку, яка містить усю інформацію про призначення.
  • Якщо заклад не працює з ЕСОЗ — лікар випише пацієнту паперовий рецепт.
  • Пацієнт може придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо показати інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

«Відпуск антибіотиків за рецептом в аптеках буде здійснюватися тільки у тих регіонах країни, де немає обмежень у доступі до медичних послуг та лікарських засобів. Тобто на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях де ведуться бойові дії, аптеки на час дії воєнного стану будуть відпускати антибіотики без рецепта», — додали у МОЗ.

Крім того, є виключення, яке поширюється на закупки антибіотиків волонтерськими та благодійними організаціями. Так, на запит військової частини, підрозділу чи певного медичного закладу волонтери як і нині можуть закуповувати антибіотики у дистрибʼюторів без рецепта. 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також