Відпустка під час війни: чи можуть українці розраховувати на відпочинок

Яка відпустка доступна під час воєнного стану? Чи можуть відмовити у відпустці?

Фото:інформативне

Під час воєнного стану був ухвалений Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який набув чинності 24 березня і який регулює, в тому числі питання відпусткою.

Про це інформувала Верховна рада України та надала вичерпні роз'яснення щодо умов тривалості відпустки для громадян України.

Працівник має права піти у наступні види відпустки:

  • щорічну відпустку;
  • соціальну відпустку;
  • відпустку без збереження заробітної плати.

Зазначимо, що у відпустку можна йти за складеним щорічним графіком.

Якщо працівник у силу обставин виїхав за кордон і не може написати заяву, її потрібно надіслати через електронну пошту, месенджери.

Розглянемо кожен з видів відпустки та її особливості.

Щорічна відпустка

Максимальна тривалість відпустки щорічної  на період війни 24 календарних дні. Якщо згідно з колективним договором підприємства передбачена відпустка понад 24 днів, то дні, що залишилися працівник може отримати після закінчення воєнного стану.

Закон  «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» обмежує правила отримання певних видів відпусток. Згідно з документом, роботодавець може відмовити у відпустці, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Соціальна відпустка

Обмеження відпустки не застосовують до двох категорій соціальної відпустки:

  • відпустки по вагітності та пологам;
  • відпустки по догляду за дитиною віком до трьох років включно.

Відпустка без збереження заробітної плати

Відпустка без збереження заробітної плати у мирний час становить 15 календарних днів, у воєнний — термін її не обмежують.

Такий вид відпустки можливий тільки за умови власного бажання працівника.

Зазначимо, що роботодавець не має права відправляти у відпустку без збереження заробітної плати ні у мирний час, ні під час воєнного стану.

Роботодавець може запропонувати працівнику «простій», якщо у зв’язку з воєнним станом, підприємство не працює в повному обсязі.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також