Відставка Кевіна Маккарті ускладнить підтримку України, - The Economist

Принизлива відставка

Перебування Кевіна Маккарті на посаді спікера Палати представників США закінчилося так, як і почалося: у вкрай принизливий спосіб. Про це йдеться в матеріалі The Economist.

Члени нижньої палати Конгресу 3 жовтня вперше в історії Америки позбулися свого лідера. Незважаючи на підтримку 210 із 221 республіканців у Палаті представників, вісім прихильників жорсткої лінії об’єдналися з 208 демократами, щоб звільнити Маккарті.

Незабаром після цього колишній спікер оголосив, що не намагатиметься повернути собі титул. Найближчі тижні, ймовірно, будуть хаотичними, і результати цієї глави дисфункції Конгресу відлунять далеко за межами Капітолійського пагорба.

Маккарті виграв посаду спікера в січні, у рамках угоди з непокірними республіканцями після 15 турів голосування Маккарті погодився дозволити одному конгресмену в будь-який час і з будь-якої причини оголосити голосування за його усунення.

Незважаючи на всі свої недоліки, Маккарті подолав низьку маржу під час перебування на посаді. У червні йому вдалося підвищити межу боргу, щоб уникнути непотрібного дефолту. Потім, 30 вересня, він в останню хвилину проштовхнув двопартійну угоду про відстрочку дорогого припинення роботи уряду. Наступному спікеру робота може здатися ще складнішою, навіть без того самого багажу, який, на думку дехто з непокірної Республіканської партії, мав у собі Маккарті.

Найближчим завданням буде фінансування уряду. Угода щодо запобігання зупинці роботи уряду триває лише до 17 листопада. Розрив між поміркованими республіканцями та прихильниками жорсткої лінії, особливо в Палаті представників Свободи, не зникне просто тому, що конференцією керує нове обличчя.

Допомога Україні, яка не була включена в угоду про державне фінансування, щоб заспокоїти прихильників жорсткої лінії, є найбільшою проблемою для тих, хто перебуває за межами Америки. На прес-конференції, на якій було оголошено про його відхід, Маккарті порівняв Володимира Путіна з Адольфом Гітлером і сказав, що нинішній світ нагадує йому 1930-ті роки. Він підтвердив свою підтримку Україні та справедливо розкритикував президента Джо Байдена за його минулі коливання щодо озброєння країни.

Але деякі учасники республіканської конференції почали виступати проти подальшого фінансування. Маккарті запропонував формат «послуга за послугу», згідно з яким допомога уряду  Києву буде схвалена, якщо демократи допоможуть прийняти політику для зміцнення кордону Америки.

Прихильники України в Конгресі, які складають явну більшість в обох палатах, наполягають на голосуванні, яке гарантувало б фінансування зруйнованої війною країни під час президентських виборів у США в 2024 році.

Читайте також: Білий дім упевнений, що нова допомога Україні буде незалежно від відставки Маккарті

Найближим часом будуть хаос та інтриги. Це мало втішить американців, які хочуть, щоб їхній уряд залишався відкритим, або українців, які покладаються на американську силу та щедрість у боротьбі за виживання. 
 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також