Відсторонили через повномасштабне вторгнення: у Львові менеджер відсудив в «Укрзалізниці» 1,5 млн грн

На початку квітня 2022 року із ним призупинили дію трудового договору

ФОТО: ілюстративне

У Львові суд скасував наказ про призупинення трудового договору відстороненому через повномасштабне вторгнення росії менеджеру у одному із департаментів «Укрзалізниці». Також Франківський районний суд зобов’язав «Укрзалізницю» виплатити 1,5 млн грн чоловіку. Про це пише zaxid.net.

Богдан С. із кінця листопада 2021 року працював менеджером у департаменті аудиту та контролю «Укрзалізниці», до цього він очолював управління внутрішнього аудиту та контролю філії «Львівська залізниця». На початку квітня 2022 року із ним призупинили дію трудового договору через повномасштабне вторгнення росії.

Чоловік звернувся до суду з позов проти «Укрзалізниці» з вимогою скасувати наказ у частині призупинення трудового договору та виплатити середню зарплату за час вимушеного прогулу. Позивач зазначив, що «дія трудового договору може бути призупинена через військову агресію проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи». Проте, на його думку, в «Укрзалізниці» не було підстав, які б унеможливили надати йому роботу на підприємстві, зокрема оскільки у Львові та у Києві не ведуться бойові дії.

Представник «Укрзалізниці» заперечив проти задоволення позову та зазначив, що з початком повномасштабного вторгнення росії обсяги господарської діяльності підприємства критично зменшились, тому була зупинена робота структурних підрозділів, які не виконують критично важливі завдання. Дія трудових договорів була призупинення з усіма працівниками департаменту внутрішнього аудиту та контролю АТ «Укрзалізниця», включаючи його керівництво. Також плани внутрішніх аудитів на 2022 рік наглядовою радою не затверджувались.

Справу розглянув суд, який дослідив усі докази та вважає, що те, що наглядова рада не затвердила плани аудиту не є «беззаперечним доказом неможливості відповідача забезпечити позивача роботою або перевести його на іншу роботу чи залучити його до роботи за дистанційною формою організації праці».

Представник «Укрзалізниці» заявив, що позивач  хоче лише стягнути гроші з підприємства та не бажає там більше працювати. Чоловік справді 7 серпня звернувся до очільника «Укрзалізниці» з заявою про звільнення через вихід на пенсію за віком із 10 жовтня 2023 року.

Суд звертає увагу, що чоловік звернувся з позовом до залізниці ще 28 червня 2023 року, відтак заява про його звільнення за власним бажанням від 7 серпня не впливає на правову кваліфікацію оскаржуваного наказу. Призупинення трудового договору з працівником хоч і не припиняє трудових відносин, і не є звільненням, проте фактично позбавляє працівника роботи і заробітку. Суд приходить до висновку, що призупинення трудових відносин з позивачем відбулось з порушенням вимог закону.

Читайте також: на Львівщині влада громади зібралась будувати спорткомплекс за 89 мільйонів під час війни (ВІДЕО)

Справу дослідив усі матеріали та визнав незаконним та скасував наказ про призупинення трудового договору «Укрзалізниці» з Богданом С. Суд зобов’язав «Укрзалізницю» виплатити позивачу 1,5 млн грн середньої зарплати за період з 1 квітня 2022 року по 10 жовтня 2023 року, коли з ним був призупинений трудовий договір. На рішення ще може бути подана апеляція.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також