Відстрочка по-новому: кого стосується та що змінилось

Деталі бронювання

ФОТО: ілюстративне

Адвокат Роман Сімутін наголошує, що певні зніми щодо бронювання все ж працюватимуть, а з деякими можуть бути труднощі. Про це повідомляює РБК-Україна 

Перш за все, особи з інвалідністю ІІ групи можуть не подавати висновок лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) закладу охорони здоров'я про потребу в постійному догляді. У той де час у Додатку 15 додано зразок Заяви від особи з інвалідністю I чи II групи про те, кого з військовозобов'язаних вона обирає своїм доглядальником (який і отримає відстрочку).

Також, за умови, що військовозобов'язаний - єдина особа, яка зобов'язана здійснювати утримання (догляд), то вказана заява не подається, адже прописано, що вона необхідна лише для вибору особи доглядальника з кількох можливих.

«Прибрали цей висновок ЛКК, але залишився Акт встановлення факту здійснення постійного стороннього догляду, який видається відділом соціального захисту населення органу місцевого самоврядування. В принципі, це комісія створюється органом місцевого самоврядування, і складається цей акт. І незрозуміло у постанові прописано», - зауважив юрист.

Аби підтвердити важливість догляду за людиною потрібен саме висновок ЛКК.

«Тобто прибрали висновок ЛКК, але залишили Акт ось цей... А в тілі самого Акту зазначено, чим підтверджується догляд, яким документом... А документ, яким підтверджується - висновок ЛКК, який прибрали», - додав експерт.

Також для 25-річних чоловіків не потрібне направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК) для проходження медогляду. Воно здійснюється лише у разі прийняття на військову службу у добровільному порядку.

«Тож вказаних осіб при оновленні даних ТЦК не можуть мобілізувати, якщо вони добровільно не підпишуть контракт», - уточнив Сімутін.

Останнім про що заявив Сімутін, це факт зняття або виключення з військово обліку призовника, резервіста чи військовозобов'язаного став можливим без його особистої присутності.

Читайте також: На Хмельниччині пʼяний водій спричинив ДТП з поїздом

«Особиста присутність призовників, військовозобов'язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у ТЦК та СП не обов'язкова», - йдеться у документі. За словами адвоката, це має спростити постановку на облік та прибрати перепони в оформленні відстрочки. «Мовляв, ти спершу знімись там у себе з обліку, а тоді приходь і ми надамо тобі відстрочку», - пояснив Сімутін. 

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб