«Викликаю вогонь на себе!»: двоє львівських розвідників здійснили військовий подвиг

Їх нагородили орденами «За мужність».

Двох розвідників із львівської 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України нагородили орденами «За мужність». Про подвиг розвідників повідомили у пресслужбі бригади у «Facebook».

«Вже зрозуміло, що війна, яку з 24 лютого 2022 року, Україна веде з російськими агресорами, є війною високотехнологічною. Тут постійно, активно застосовуються: висококаліберна ствольна артилерія, БПЛА, РСЗО, крилаті ракети, авіація, танки. Втім, якою б потужною не була зброя, в реальності, воює не нафаршоване електронікою та тротилом залізо — воюєю людина. І головною запорукою успіху, та перемоги в бою, а, зрештою, і у всій війні, є: вмотивованість воїна, його особиста хоробрість, ратний професіоналізм, винахідливість, і, звичайно, солдатська кмітливість та вміння швидко, оперативно приймати правильні рішення. Підтвердженням цьому є цікавий випадок, який нещодавно стався в одному штурмовому підрозділі 80-тої окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ», — розповідають у бригаді.

Під час підготовки підрозділу до наступальної операції на південному напрямку, двом військовослужбовцям-десантникам, з позивними “Тєхнарь“ і “Малий”, було доручено провести дорозвідку і виявити спостержні пости противника та місця його дислокації.

«Висунувшись вперед, невдовзі, розвідники побачили, що у сусідній лісопосадці знаходяться спостережні пости ворога. Зафіксувавши їх, хлопці вирішили, далі вести розвідувальні дії, і непомітно обійти цю посадку з флангу, щоб зібрати по противнику ще більше інформації. Пройшовши уздовж лісосмуги, десантники побачили ферму, огороджену парканом. Біля воріт знаходився вартовий, що охороняв вхід на ферму. Раз є охорона, значить там щось важливе. Тому, «Технарь» і «Малий» прийняли рішення — вартового “зняти” і зазирнути у двір ферми», — продовжили в бригаді.

У той день російський солдат, що стояв на варті, був тихо, без галасу ліквідований.

У дворі ферми, в анагарі, стояли бронемашини ворога, а в одному з приміщень був розташований особовий склад російських загарбників.

«Помітивши відсутність вартового, окупанти занепокоїлись. Аби відволікти противника і безпечно відійти, десантники кинули у двір ферми кілька ручних гранат. У стані ворога зчинилась паніка. Рашисти, вирішивши, що на них напала потужна ДРГ ЗСУ, відкрили хаотичний, неприцільнй вогонь. Скориставшись цією метушнею, “ДРГ”, у складі всього лише двох чоловіків, яких не зачепили ворожі кулі, без перешкод відійшли в бік, заховались у “зеленці”, де продовжували вести спостереження за противником», — додали в бригаді.

Було прийняте рішення: максимально швидко передати в штаб координати ферми, для того, щоб по ній був нанесений артилерійський удар.

«Знаходились хлопці всього в 100 метрах від скупчення ворога. Тому, повідомляючи про локацію окупантів, розвідники, фактично викликали арт. вогонь на себе. Є така фраза, знайома з фільмів про Другу Світову: «Викликаю вогонь на себе». Власне, приблизно так і робили наші десантники вже у цій війні. Щоб зважитися на таке, треба мати неабияку мужність, твердість, мотивованість. Але ризик виправдав себе. Задумка «Тєхнаря» і «Малого» вдалась — ланка: розвідка– артилерія, спрацювала ідеально чітко. Артилеристи ДШВ ЗСУ, отримавши координати, потужним вогнем своїх гармат, відправили всіх російських солдат, що знаходились на тій фермі — приблизно 30 осіб — у компанію до екіпажу крейсера “Москва”, заодно знищивши кілька одиниць ворожої бронетехніки», — повідомили в бригаді.

Десантники «Технарь» і «Малий», котрі ризикуючи життям, ходили в розвідку і виявили зосередження ворога (за це, до речі, вони були нагороджені орденами “За мужність”), не вважають, що здійснили якийсь особливий подвиг. “Ми просто виконали свою роботу”, — кажуть хлопці.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена