Військовий облік жінок з наступного місяця: експерт пояснив, чи зможуть жінки виїжджати за кордон

Все про мобілізацію жінок

Від 1 жовтня жінки, які мають відповідні професії, повинні будуть стати на військовий облік. У списку зазначено  14 спеціальностей. Проте до кінця року за невиконання наказу штрафи не передбачені. Що це означає та як відбуватиметься розповів юрист Міноборони Володимир Смілка в матеріалі «Суспільному».

Виданий минулого року наказ Міноборони № 313 значно розширив список професій, з якими жінки мають ставати на військовий облік.

Проте до нього внесли зміни, і станом на зараз у ньому залишилося 14 спеціальностей. Втім, взяття на військовий облік — це не мобілізація.

Як пояснив юрист Міністерства оборони Володимир Смілка: на військовозобов’язаних жінок розповсюджуються такі ж самі обмеження, що і на чоловіків. Зокрема, вони не можуть виїздити за кордон під час воєнного стану.

«Так як ми наближаємося до стандартів НАТО, ми йдемо до них не тільки у зброї, але і в обліку військовому. Цей облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків. Вони збирають необхідні документи і звертаються до керівника свого підприємства, направляються у територіальні центри комплектування», — пояснив він.

Документи, які необхідні для взяття жінок на військовий облік, також не відрізняються від тих, які потрібні чоловікам:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • свідоцтва про шлюб та народження дітей;
  • диплом і довідка з місця роботи із зазначенням спеціальності.

Штрафувати за невиконання наказу до кінця року жінок не будуть, каже юрист.

Кожна жінка, яка закінчує навчальний заклад за відповідною спеціальністю, здобула якийсь фах. За цим фахом, якщо він передбачений у наказі, вона зобов’язана з’явитися в територіальний центр комплектування для взяття на облік. Якщо жінка працює за таким фахом, але не має відповідної освіти, вона також може направлятися роботодавцем на військовий облік", — сказав він.

Нині, говорить Володимир Смілка, Міноборони досліджує, чи треба робити окремий облік для жінок та як організувати медкомісію. Тож варто очікувати законодавчі зміни.

Раніше повідомлялося, що якщо жінку сьогодні внесли в резерв ЗСУ, не означає, що завтра її закличуть на передову. 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена