Військовослужбовцям-чоловікам можуть дозволити йти в декрет на 3 роки на рівні з жінками

Серед авторів законопроєкту львівські нардепки...

Ілюстрація: cheline

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає надання рівних можливостей матері й батьку, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий та воєнний період.

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту, пише «Zmina» 

Авторками документа стали нардепки Софія Федина, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ірина Фріз, Ірина Геращенко, Ірина Констанкевич, Соломія Бобровська, Наталія Піпа, Оксана Савчук та нардеп Олексій Гончаренко.

Від травня минулого року чоловіки в Україні отримали право брати відпустку у зв’язку з народженням дитини тривалістю до 14 днів, проте дія відповідного закону не поширюється на військовослужбовців. 

Також, хоча законодавчі акти з питань трудових відносин й містять норми, що формально закріплюють право жінки й чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, на практиці чоловіки військовослужбовці зіштовхуються з перешкодами.

До прикладу, в особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію, або ж в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовці не можуть використовувати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-ох років. 

Але й у мирний час таким правом можуть скористатися лише чоловіки, які виховують дитину самостійно. При цьому військові повинні обирати між вихованням дитини та кар’єрою, водночас військовослужбовиці, як вказують авторки законопроєкту, не постають перед таким вибором, адже мають можливість скористатися декретною відпусткою. З 2020 року таку відпустку зараховують як вислугу у званні. 

“Батьки дитини повинні самостійно вирішувати, хто з них піде у відпустку для догляду за дитиною, зважаючи на їхні особливі сімейні обставини, а також фінансовий дохід кожного. Більшість країн НАТО надають відпустку для догляду за дитиною військовослужбовцям-чоловікам на однакових умовах із жінками, до того ж із можливістю використовувати її частинами батьку та матері по черзі, наприклад, Австралія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Канада, Хорватія, Німеччина, Греція, Угорщина, Литва, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія”, — пояснюють нардепки. 

У разі ухвалення документа чоловіки-військові отримають право брати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 

Нагадаємо, що торік нардеп Павло Фролов першим серед колег узяв відпустку з догляду за дитиною та провів у ній 11 днів. 

Як повідомлялося, не всі багатодітні батьки, артисти та студенти можуть виїжджати за кордон.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також