Владу Львова закликають цьогоріч ввести обмеження в Обливаний понеділок

Поліція просять не допустити хуліганства

Фото: LvivOnline

За тиждень Великдень, і є у Львові одна традиція — обливання людей водою у Великодній понеділок. Мешканці міста закликають владу Львова цьогоріч ввести обмеження в Обливаний понеділок.

«Дуже прошу, взиваю, благаю керівництво міста і поліцію заборонити це робити стосовно незнайомців, які на це не погодились, а лише в спеціально відведених місцях із тими, хто навмисне прийшов повеселитись, бо любить цю традицію. За воду на тих, хто не згодився, не прийшов спеціально по це, варто пообіцяти трактувати як хуліганство з усіма наслідками для хуліганів», — написала на своїй сторінці у «Facebook» українська письменниця і журналістка Анастасія Левкова.

Вона наголошує, що «воно і львів’янам, коли несподівано, без згоди, то неприємно, а що вже казати про біженців, які, по-перше, можуть не чекати на підступ, по-друге, люди (а зокрема й львів’яни, зокрема з нинішніми подіями ) могли таке пережити, що їх це може сильно тригернути й викликати болючі флешбеки».

«Будь ласка, уникнімо цього! І пам’ятаймо, що свобода розмахувати руками закінчується там, де починається ніс іншої людини. У традиціях так само», — наголосила Анастасія Левкова.

Довідково. Інші назви Світлого понеділка — Поливаний, Обливаний, Волочильний — походять від ритуалів зустрічі весни, пробудження природи. Найпоширенішою є традиція обливати дівчат водою, яка особливо збереглася у західних регіонах країни. За традицією, увечері молодь збираються коло церкви, і молоді парубки обливають водою дівчат, щоб продемонструвати свою симпатію. Дівчина, зі свого боку, має подарувати хлопцеві крашанку. Проявлення такої уваги до дівчини часто говорить про майбутнє весілля. Обливання чистою холодною водою означає очищення тіла і душі й нагадує про обряд Хрещення.

Схожі традиції існують і в деяких країнах Європи — зокрема, у Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині: обливання водою себе, інших людей, а подекуди і будинків чистою джерельною водою — як символ весняного очищення.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також