Влітку можливі віялові відключення: чи є привід для хвилювання

Експерт прокоментував ситуацію та як вона вплине

Фото ілюстративне

Влітку цього року в Україні можливі відключення електроенергії. Це потрібно для якнайшвидшого відновлення енергосистеми та стабільного проходження майбутнього осінньо-зимового періоду. Втім ці обмеження світла будуть геть іншими порівняно із зимовими. Про це повідомили у матеріалі 24 каналу

Не так давно в «Укренерго» зробили заяву про те, що влітку на Україну чекає одна із найважчих ремонтних кампаній енергосистеми внаслідок масових російських атак.

За словами аналітика «Центру розвитку міст» Юрія Щедріна торік великі АЕС працювали на піку навантаження, а тому на ремонт майже не виводилися. Тому щоб підготувати їх до наступного опалювального сезону, їх потрібно відремонтувати.

У коментарі виданню Володимир Омельченко, директор енергетичних програм у Центрі Разумкова, розповів, що в Україні на сьогодні є навіть невеликий профіцит електроенергії, тому відключення світла як взимку – неможливі.

Читайте також: Міненерго прокоментували інформацію про введення графіків відключення світла у травні

«Втім, дійсно, чимало атомних блоків та блоків теплових електростанцій потребують ремонту. Це відбудеться десь у червні – липні. В цей період потрібно, щоб Міненергетики разом з Укренерго збалансували цю ситуацію. Я маю на увазі замінювати блоки, які виводяться у ремонт, тими, що можуть працювати. Загалом, ситуація може бути під контролем», - сказав Володимир Омельченко.

Експерт тим не менш не виключає того, що у певні години дня у певних регіонах може не бути світла.

«Втім я не можу й прогнозувати те, що вони можуть набрати якогось масового характеру. Адже у нас на додаток є ще опція імпорту електричної енергії з Європейського союзу», – додає він.

Повернення графіків відключень: чи будуть вони

На думку Омельченка, не передбачаються влітку якісь планові чи аварійні відключення на довгий час, тому швидше за все графіки не знадобляться.

«Це може бути швидше за все тільки точкові відключення в окремих регіонах в окремі години,» – каже експерт.

Омельченко резюмує, ремонтна кампанія потрібна для відновлення енергосистеми України. Потрібно зрозуміти, що блоки виводитимуть на ремонту для стабільного проходження осінньо-зимового періоду.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена