Вода продовжує прибувати та затоплювати Черкащину (ВІДЕО)

Пік повені фахівці прогнозують за тиждень

Через високу воду потерпають села і на Черкащині. Деякі вулиці затопило повністю, частково – оселі. Найскладніша ситуація у селі Хрещатик – частина села опинилась повністю відрізаною від цивілізації потоком води. Дістатися туди та переміщатися між хатами можна лише човном. Але більшість мешканців свої підтоплені хати не полишили.

Про це йдеться у відео сюжеті 5 каналу.

Щоб дістатися до затоплених будинків села Хрещатик, ми підготувалися, я взула гумові чоботи, але насправді виявилось, що вони не допоможуть, а в пригоді може стати лише позашляховик. Спецтранспортом рушаємо до затоплених вулиць.

Єдина дорога до них тепер на глибині один метр. Через це шлях у кілометр долали майже пів години.

Вода почала прибувати три дні тому. Спочатку це нагадувало звичайне весняне підняття рівня Дніпра, але вона стрімко виходила з берегів. Транспортом місцевих стали човни, без них пересуватися вулицями неможливо. Велика вода затопила все на своєму шляху, дорогою зносила те, що не мало міцного фундаменту, а також речі людей, які лишались у дворі. Вода дісталася хат і позаливала техніку. Місцевий живе тут з родиною. Бідкається, як рятувати майно – не уявляє.

«По груди точно у дворі, машини виганяємо на горки, є машини, що були на горках і вже в салоні вода, все що дерев’яне – уплило, туалет, будівельний вагончик уплив. У нас відключилося світло, бо до трансформатора підійшла вода, не можемо ні готувати, нічого. Худоба у багатьох рогата худоба стоїть по груди у воді, все затоплено в будинках, холодильники, меблі, починає все плавать», – каже житель Хрещатика Роман.
Мешканців кількох будинків рятувальникам довелося евакуювати, іншим", – привезли їжу, ліки та сухі дрова.

«Перше прохання, яке нам сказали, як ми тільки прибули те, що треба привезти людям питну воду, бо їхні колодязі були затоплені талою водою і як такої води не було», – пояснив начальник управління організації реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України в Черкаській області Ростислав Підложевич.

Місцеві старожили пригадують, востаннє така повінь була з пів сотні років тому. Тоді ще не побудували гідроелектростанцій і високою водою керували майже вручну.

«Там же ж відправляли, була пилорама така, то було залило оце все водою і всі оці колоди плили всюди, ми накрали були, тягли тоді додому і з того часу не було», – пригадує жителька Хрещатику Валентина Козирь.

Півтора десятка місцевих на евакуацію не погодилися. Лишилися перечікувати повінь вдома. Рятувальники кажуть, що виїздити нікого не змушують, лише попереджають про небезпеку.

«Все-таки переохолодження, температура не така висока, ну та інші фактори, що стосуються збоїв у роботі енергосистеми, можливі замикання проводки ну і вода, хтось може і втопиться», – наголосив начальник ГУ ДСНС  Черкаської області Андрій Даник.

Рятувальники та представники громади в селі постійно чергують та мають зв’язок з усіма жителями. У громаді це перше село під водою, але тут готуються до імовірного підтоплення ще трьох.

«Вода продовжує прибувати, за вчора на 80 сантиметрів піднялася, сьогодні на очах вона буквально прибуває, течія там така, що співробітники ДСНС просто не можуть встояти на ногах», – пояснив голова Мошнівської ОТГ Богдан Шкарбута.

Голова обласної ОВА каже, прихід повені відчули всі громади області, території яких впритул до Дніпра. До сіл у низинах вода вже зайшла і прибуватиме ще. Чиновники кажуть, відколи побудували ГЕС, рівень води став контрольованішим. Але нині і це не допомагає.

«Коли ми готуємся до таких паводків – йде регулювання рівня і йде скид води, наразі у зв’язку з визначеними причинами, і ці причини пов’язані з війною, зазначених скидів попередніх не відбулося, тобто ми залишилися на нулі. Таким чином всі паводки, які збираються на півночі нашої країни, з сусідньої білорусі вони, на жаль, мають так наслідки, коли ми не можемо регулювати в такому сенсі як регулювали всі роки», – підсумував голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Пік повені фахівці прогнозують за тиждень, доти вода прибуватиме. Чиновники переконують, що усі збитки, спричинені високою водою, місцевим компенсують за програмою цивільного захисту населення.

 

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів