Вода відступає, російські військові залишаються – мер Нової Каховки

Окупанти пропонували «паспортизованим» «їхати в Челябінськ»

Фото: ілюстративне

В окупованій Новій Каховці почав спадати рівень води після повені, спричиненої руйнуванням дамби Каховської ГЕС, водночас місто залишається без світла, повідомив в ефірі Радіо Свобода голова міста Володимир Коваленко.

«Щодо Нової Каховки, то вода відступає, вона тепер залишилася у парковій зоні, у нижній частині міста, де в перші години було затоплено і де була найбільша хвиля – до шести метрів доходила: в районі «Казкової Діброви». Ця частина ще залишається підтопленою, але там немає житлового фонду», – сказав Коваленко.

Він також зауважив, що російські військові залишаються в Новій Каховці, вони «піднялися на рівень незатоплених вулиць".

«Зі слів очевидців, вони займають вільні квартири на проспекті Дніпровському, а, казали, в Дніпрянах та вулиця крайня, яка незатоплена, там є факти того, що робилося два-три місяці тому: примусового відселення… Є вони в нас, присутні», – сказав Коваленко.

За його словами, «набагато тяжча і страшніша» ситуація в селі Корсунка, яке входить до складу Нової Каховки.

«Воно – набагато нижче. Я розмовляв тільки-но з жителькою Корсунки: ніхто не повідомив жителям, що йде підтоплення. Абсолютно вивезення не було організоване, а рівень води у цьому селі був рівно три метри. Сьогодні деякі з підтоплених будинків склалися, вони були глинобитні. Затопило гімназію, монастир, бібліотеку, клуб, розмило кладовище. Не хочеться в це вірити, але жінка ця каже: я бачила, по місту пливли небіжчики і труни», – сказав міський голова Нової Каховки.

За його словами, з Корсунки більшість людей виїжджали самостійно, місцеві жителі організувалися і вивозили на човнах.

Пр цьому, як заявив Коваленко, представники окупаційної адміністрації питали в людей, чи мають вони російські паспорти і пропонували «їхати в Челябінськ».

На даний час, за даними мера, вода в Корсунці потроху почала спадати: «з тих трьох метрів сантиметрів 80 уже пішло».

 

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів