ВООЗ оголосила про припинення пандемії коронавірусу

Офіційно скасувала такий статус

ФОТО: ілюстративне

Сьогодні, 5 травня,  Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії COVID-19. Надзвичайна ситуація була оголошена більше трьох років тому, що стало важливою віхою у поривчастому виході з пандемії, яка вбила мільйони людей у ​​всьому світі та перевернула повсякденне життя в раніше немислимий шляхи.

«З великою надією я оголошую, що COVID-19 закінчився як глобальна надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я», — заявив генеральний директор ВООЗ доктор Тедрос Адханом Гебрейесус.

З практичної точки зору це рішення мало що змінює: багато країн уже скасували надзвичайний стан через Covid і відійшли від майже всіх обмежень у сфері охорони здоров’я, запроваджених для контролю над вірусом. Сполучені Штати скасовують надзвичайний стан через Covid 11 травня. За даними ВООЗ, вірус і надалі матиме статус пандемії, як і ВІЛ. Але скасування статусу ВООЗ — офіційно названого «надзвичайною ситуацією у сфері громадської охорони здоров’я, що має міжнародне занепокоєння» — є важливим моментом у еволюції відносин людини з новим коронавірусом.

Доктор К. Срінатх Редді, який очолював Індійський фонд громадської охорони здоров’я під час пандемії, сказав, що рішення скасувати надзвичайний стан було доцільним через високий глобальний рівень імунітету до Covid, спричинений вакцинацією чи інфекцією, або тим і іншим.

«Він більше не становить такого рівня небезпеки», — сказав він, додавши, що Covid «досяг рівня рівноваги, певного типу співіснування з людиною-господарем».

«Важливо визнати, що те, що змусило вірус змінити свій характер, — це не лише еволюційна біологія, — сказав він, — а й той факт, що ми змусили його фактично стати менш вірулентним за допомогою вакцинації, масок, ряду громадських оздоровчі заходи». Станом на 3 травня ВООЗ повідомила про 765 222 932 підтверджені випадки захворювання на Covid , включаючи 6 921 614 смертей. Але ці цифри є значно меншими від справжньої кількості пандемії. Незалежні дослідники оцінили реальну смертність від вірусу у багато разів.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк