Вперше суд призначив максимальне покарання за ухилення від призову

Чоловіку з Донеччини

Оболонський районний суд Києва визнав винним військовозобов’язаного, родом із Донецька, в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації і призначив максимальне покарання – п’ять років тюрми. Про це повідомляє «Главком».

На початку червня 2023 року обвинуваченого було визнано придатним до військової служби. У середині вересня того ж року ТЦК вручило чоловіку «бойову» повістку на відправку до війська. Проте він проігнорував виклик.

У суді вину визнав і пояснив, що не прибув до пункту відправки для проходження військової, оскільки мав їхати до батьків, вони похилого віку і потребують стороннього догляду. Зазначив, що розуміє свій громадянський обов’язок, але служити не може та не буде.

Військовослужбовець ТЦК розповів, що обвинувачений придатний до служби, при цьому заявив, що не піде воювати, бо його близькі родичі живуть у Донецькій області. І цей факт начебто заважатиме військовозобов’язаному перебувати у лавах ЗСУ.

У результаті суд дійшов висновків, що факт проживання батька та бабусі обвинуваченого у Донецькій області, а його дружини – на тимчасово окупованій території, не є поважною причиною, що може виправдати чоловіка від ухилення від мобілізації.

Суд не взяв до уваги каяття військовозобов’язаного, оскільки він весь час перебував у столиці і без поважних причин не з’явився на виклик до ТЦК.

Суд відкинув заклики прокурора щодо призначення обвинуваченому умовного терміну покарання, яке не пов’язано із позбавленням волі.

Суд розпорядився взяти під варту обвинуваченого одразу після ухвалення вироку. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт